Acasă » Electricitate » Florin Pop: Grupul EnergoBit este deja parte din noul val al regenerabilelor în România

Florin Pop: Grupul EnergoBit este deja parte din noul val al regenerabilelor în România

21 mai 2022
Electricitate
energynomics

Grupul EnergoBit este deja parte din noul val al regenerabilelor în România, ne-a confirmat directorul general Florin Pop, la EnergynomicsTalks, într-un dialog despre potențialul de dezvoltare a lanțului valoric de producție în industria energetică din România. Volumul proiectelor pe care EnergoBit le are în lucru este de circa 10.000 MW, în proiecte aflate în diferite stadii. Dintre acestea, “aproximativ 2.500 MW au depășit deja etapa obținerii autorizației tehnice de racordare”, a precizat Florin Pop.

“La foarte multe proiecte la care lucrăm avem incluse și elemente de stocare”, a mai spus oficialul EnergoBit. “Ca regulă generală, recomandăm utilizarea unor facilități de stocare care reprezintă circa 10% din puterea instalată în producție, așa că la un parc de 10 MW, recomandăm utilizarea unei soluții de stocare de aproximativ un megawatt.”

Sunt semne clare că societățile din grupul clujean vor juca un rol semnificativ și în următorii ani de dezvoltare a capacităților de producție a energiei din surse regenerabile, după cel pe care l-au avut în primul val. “În perioada anilor 2009-2014, au fost instalați în România aproximativ 3.000 MW în capacități eoliene și aproximativ 1.4000 MW megawați în sectorul fotovoltaic. Firma EnergoBit a fost implicată în realizarea de proiecte de energie regenerabile care au totalizat mai mult de 2.000 MW, cu precădere în domeniul eolian, dar și în proiecte fotovoltaice”, a rememorat Florin Pop.

Grupul EnergoBit are patru mari linii de business, între care activitatea de producție, în două fabrici. “Producem în momentul de față echipamente electrice de medie și joasă tensiune, între care posturile prefabricate în anvelopă de beton, transformatoarele de distribuție cu pierderi ultra-reduse, celulele de medie tensiune, de distribuție primară și secundară și, sigur, o gamă foarte variată de tablouri electrice de distribuție, de automatizări și SCADA”, a precizat Florin Pop. România are bune perspective a dezvolta lanțul de producție industrială pentru industria energetică, apreciază oficialul EnergoBit, “pentru că inteligență există, personal calificat putem găsi”. România suferă încă efectele unor decizii luate în anii ’90 și la începutul anilor 2000, când mari actori din zona energiei au dezvoltat capacități de producție în țări ca Polonia, Ungaria sau Cehia, pentru că aceste țări au beneficiat mai repede de mecanisme PHARE și de aderarea la Uniunea Europeană. “Astăzi, aceste capacități de producție acoperă piețele interne, ba chiar unele componente ajung în România”, a subliniat Florin Pop.

Ne putem gândi să producem în România turbine eoliene și panouri fotovoltaice, precum și toate celelalte elemente de care e nevoie. “La un proiect fotovoltaic, costul panourilor reprezintă poate 50% din valoarea investiției. Dacă includem valoarea pământului și costurile cu dezvoltarea, panourile reprezintă chiar mai puțin de 50%. Dar sunt mult mai multe componente, sunt cabluri, de exemplu, pe care le producem în România. Putem să ne gândim la dezvoltarea de electronică de putere, dar nu trebuie să ignorăm inteligența de care este nevoie în etapele premergătoare, de pregătirea a proiectelor – proiectare, studii etc. Apoi, România are resurse foarte bine dezvoltate în zona de software, care într-un proiect fotovoltaic, de exemplu, este responsabilă de controlul automatizat și de operarea de la distanță”, spus Florin Pop.

Al doilea departament din cadrul grupului EnergoBit este responsabil de inginerie electrică și excelează “în soluții de măsură, de contorizare și analiza a calității energiei electrice, în soluții de protecții și în soluții SCADA”. Al treilea mare departament reunește activitățile de antreprenoriat general în domeniul energiei electrice. “Ce încercăm noi să facem este să nu ne prezentăm în fața partenerului doar cu o echipă de project manageri, ci să acoperim cât mai mult este posibil din viața complexă a unui proiect mare”, a mai spus directorul general al EnergoBit.

 

Am lansat EnergynomicsTalks în 2020, încă de la debutul perioadelor de restricții impuse de pandemia de Covid-19, pentru a încuraja continuarea dialogului profesional în comunitatea energetică din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *