Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Firma GDF Suez, suspectată de abuz de poziţie dominantă

Firma GDF Suez, suspectată de abuz de poziţie dominantă

10 septembrie 2014
Consumatori
energynomics

Autoritatea antitrust din Franța a impus GDF Suez să ofere concurenților acces la o parte din baza de date conţinând informaţii ale propriilor clienți și a declarat că firma de utilități ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața gazelor, potrivit Dailymail.co.uk. GDF Suez neagă acuzaţiile.

În urma unei plângeri din partea unui grup energetic rival, Direct Energy, GDF Suez va trebui să deschidă baza de date a clienţilor corporativi până pe 3 noiembrie și baza sa de date cu consumatorii casnici până la 15 decembrie, au spus oficiali ai Autorităţii concurenţiale franceze. Autoritatea va începe, de asemenea, o investigație aprofundată în practicile de piață ale GDF Suez, care se va desfășura până la sfârșitul anului 2015 sau începutul anului 2016.

În cazul în care Autoritatea constată că GDF Suez a abuzat de poziția sa dominantă, ar putea amenda compania cu până la 10% din vânzările sale la nivel mondial. În 2013, cifra de afaceri a GDF Suez a fost de 81,3 miliarde de euro. GDF Suez a declarat că ia in considerare opţiunile sale, inclusiv un posibil recurs împotriva deciziei Autorităţii. „GDF Suez neagă ferm că ar fi făcut abuz de poziție dominantă”, a declarat compania.

Piaţa energiei din Franța a fost liberalizată în 2007, oferind consumatorilor posibilitatea de a trece de la fostul operator monopolist GDF Suez la furnizori alternativi. Dar Autoritatea a spus că la șapte ani după liberalizare, expansiunea furnizorilor alternativi de gaze a fost extrem de limitată.

La sfârșitul anului 2013, furnizorii alternativi – fără a include EDF – au avut doar 5% din piața consumului casnic și 13% din piața industrială, în ciuda ofertei de prețuri de pe piață, care sunt cu până la 15% mai mici decât tarifele reglementate ale GDF Suez, a declarat Autoritatea. Acest lucru împiedică competitivitatea companiilor franceze și puterea de cumpărare a populației franceze.

Plângerea Direct Energy, depusă în aprilie, specifică faptul că GDF Suez a folosit baza sa de date conţinând clienţii de tarif reglementat la gaze pentru a le oferi atât gaze, cât și de energie electrică la prețurile pieţei, fapt ce i-a permis să își mențină poziția pe piața gazelor naturale și să câștige noi clienți.

GDF Suez oferă tarife la gaze reglementate de guvern, dar oferă, de asemenea, prețuri de piață, la fel ca şi noii săi concurenții. Direct Energy a acuzat GDF Suez de faptul că ar fi confundat tarifele reglementate cu cele concurenţiale.

Autoritatea susţine că firma GDF Suez a fost suspectată de „a fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața gazelor naturale prin utilizarea infrastructurii dedicate pieței reglementate pentru a comercializa oferte competitive.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *