Acasă » Interes general » Financial Times: Investițiile în energie verde au scăzut cu 18% în 2016

Financial Times: Investițiile în energie verde au scăzut cu 18% în 2016

13 ianuarie 2017
Interes general
energynomics

Investițiile globale în energia regenerabilă au scăzut cu un volum–record al ultimei decade, pe fondul diminuării interesului în China și Japonia pentru astfel de investiții, dar și al scăderii prețului panourilor solare și al altor echipamente.

Un total de 287 miliarde de dolari SUA au fost injectați în ferme eoliene, parcuri solare și alte proiecte de energie verde în 2016, în scădere cu 18% față de nivelul-record stabilit în 2015, potrivit grupului de cercetare Bloomberg New Energy Finance, citat de Financial Times.

Aceasta este cea mai mare scădere anuală înregistrată vreodată, începând cu 2004. Scăderea vine pe fondul îngrijorărilor ridicate de organizațiile de mediu cu privire la ascensiunea liderilor populiști, cum ar fi președintele SUA, Donald Trump, care a pus la îndoială existența schimbărilor climatice și a promis să stimuleze industria combustibililor fosili. Dar scăderea nu a avut loc din cauza acestora, spun analiștii. Responsabile au fost scăderile înregistrate pe piețele din China și Japonia.

Ambele țări se concentrează pe „digerarea” unor ani întregi de investiții –record, stimulate de unele dintre cele mai generoase subvenții pentru energie din surse regenerabile din lume, a declarat Justin Wu, șeful pentru Asia al Bloomberg New Energy Finance. China încearcă acum să-și consolideze rețelele de electricitate, iar și s-și reformeze piețele de electricitate pentru a optimiza generarea din surse regenerabile. Multe țări își consolidează propriile rețele pe măsură ce proiectele verzi se extind.

„În Japonia, creșterea viitoare nu va veni de la proiecte de dimensiuni de utilitate, ci din sistemele solare de acoperiș instalate de consumatorii atrași de tot mai mult de condițiile favorabile de auto-consum”, a mai spus Wu.

Scăderea investițiilor vine după o creștere-record în 2015, când regenerabilele au depășit cărbunele pe plan mondial la capitolul capacității instalate.Iar scăderea investițiilor din 2016 nu înseamnă o diminuare a capacităților.

Se estimează că un număr record de 70 de gigawați de energie solară au fost proiectate anul trecut, mai mult decât cei 56GW din 2015, precum și alți 56GW de energie eoliană. În parte, scăderea a fost cauzată de diminuarea prețurilor panourilor solare, dar și al altor echipamente, ceea ce s-ar traduce prin faptul că pot fi efectuate mai multe investiții cu aceiași bani.

Industria offshore eoliană a fost vedeta anului 2016, cu 30 de miliarde de dolari în investiții, în creștere cu 40% față de 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *