Acasă » Petrol și Gaze » Exporturile de gaze rusești au scăzut cu 25%, cele de petrol au crescut cu 7,6%, în 2022

Exporturile de gaze rusești au scăzut cu 25%, cele de petrol au crescut cu 7,6%, în 2022

13 februarie 2023
Import-Export
energynomics

Exporturile de gaze naturale ale Rusiei au scăzut cu 25,1% în 2022, afectate de sancțiunile internaționale, iar declinul a fost doar parțial compensat de o creştere de 48% a livrărilor de gaze spre China, a anunțat luni vicepremierul rus Alexander Novak, informează AFP.

Prăbuşirea exporturilor de gaze se datorează „refuzului țărilor europene de a achiziționa gaze ruseşti, precum şi sabotajelor gazoductelor Nord Stream 1 şi 2”, a subliniat Alexander Novak într-un articol pentru revista ‘Energy Policy’. Potrivit lui Novak, exporturile totale de gaze ruseşti au scăzut anul trecut cu 25,1% până la 184,4 miliarde metri cubi, dintr-o producție totală de 673,8 miliarde metri cubi.

Uniunea Europeană, altădată cel mai important client pentru gazele ruseşti, şi-a redus drastic importurile pe parcusul anului 2022, potrivit Agerpres.

Vicepremierul rus a salutat însă creşterea aprovizionării cu gaze în regiunea Asia-Pacific, în condițiile în care livrările Rusiei spre China au atins un maxim istoric de 15,4 miliarde metri cubi, după o creştere de 48% în ritm anual.

De asemenea, dacă europeni au încetat practic să mai importe gaze naturale ruseşti prin conducte, ei continuă să achiziționeze gaze lichefiate, provenite din numeroase rezervoare ruseşti şi transportate pe mare via tancurile LNG. Potrivit lui Alexander Novak, exporturile Rusiei de gaze lichefiate au crescut anul trecut cu 7,9% până la 45,7 miliarde metri cubi.

De asemenea, în ceea ce priveşte petrolul, Rusia şi-a majorat anul trecut exporturile cu 7,6% până la 242 milioane de tone, în pofida embargoului european şi a plafonului de preț impus la începutul lunii decembrie de Uniunea Europeană, Grupul țărilor puternic industrializate şi Australia.

Ţările asiatice mari consumatoare de energie, India şi China, au majorat semnificativ cererea de țiței rus anul trecut, beneficiind de reduceri semnificative de prețuri dar şi de reorientarea strategică a Rusiei spre Asia.

Rusia intenționează să vândă anul acesta peste 80% din exporturile sale de petrol țărilor „prietenoase”, a declarat luni vicepremierul rus Alexander Novak, referindu-se la statele care nu au impus sancțiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei. Ţările „prietenoase” vor primi de asemenea 75% din produsele petroliere rafinate ruseşti, iar Moscova continuă să caute noi piețe, a adăugat Novak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *