Acasă » Petrol și Gaze » Alexander Novak: Rusia vinde anul acesta peste 80% din petrol către țările fără embargou

Alexander Novak: Rusia vinde anul acesta peste 80% din petrol către țările fără embargou

Rusia intenționează să vândă anul acesta peste 80% din exporturile sale de petrol țărilor „prietenoase”, a declarat luni vicepremierul rus Alexander Novak, referindu-se la statele care nu au impus sancțiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, transmite Reuters.

Grupul țărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanțare şi brokeraj pentru navele care transportă țiței rusesc la un preț mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achizițiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.

Ţările „prietenoase” vor primi de asemenea 75% din produsele petroliere rafinate ruseşti, iar Moscova continuă să caute noi piețe, a adăugat Novak, potrivit Agerpres.

Rusia a accelerat vânzările la preț redus în China şi India, de la impunerea sancțiunilor occidentale.

Novak a avertizat asupra incertitudinilor de pe piețele petroliere globale, susținând că statele occidentale din OCDE, care include Statele Unite, Canada şi Norvegia, ar putea elibera rezervele lor strategice de petrol.

Vineri, Novak anunța că Rusia îşi va reduce producția de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producția sa de țiței, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul şi produsele petroliere exportate de Rusia.

În pofida numeroaselor predicții care vorbeau de un declin ca urmare a sancțiunilor Occidentale, producția de petrol a Rusiei a crescut în realitate cu 2% pe ansamblul anului trecut, până la 535 milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi), grație majorării vânzărilor pe piețele din Asia, în special în India şi China.

Cu toate acestea, după mai multe runde de noi sancțiuni introduse de Occident, Rusia se confruntă în prezent cu şi mai multe provocări în a-şi menține producția de țiței, o sursă crucială de venituri la bugetul statului rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *