Acasă » Petrol și Gaze » Exportatorii americani de gaze lichefiate, principalii câştigători ai crizei energetice din Europa

Exportatorii americani de gaze lichefiate, principalii câştigători ai crizei energetice din Europa

9 martie 2022
Import-Export
energynomics

Exportatorii americani de gaze naturale lichefiate (GNL) au devenit principalii câştigători ai crizei de aprovizionare cu gaze din Europa, în condiţiile în care februarie a fost a treia lună consecutiv în care au exportat cantităţi record spre UE, în timp ce preţurile au explodat după invazia Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au atins recent noi maxime istorice în timp ce exportatorii americani de GNL au finalizat proiecte care erau în dezvoltare de mai mulţi ani pentru a livra gaze de şist pe pieţele internaţionale.

O serie de mari dezvoltatori americani precum Cheniere Energy Inc, cel mai mare exportator american, sunt printre principalii beneficiari după ce în ultimele luni au semnat numeroase acorduri pe termen lung pentru a vinde GNL, susţin traderii consultaţi de Reuters.

Alţi câştigători sunt traderii de materii prime precum Trafigura şi Gunvor dar şi o serie de firme de trading din Japonia care au poziţii în terminalele americane de lichefiere de gaze şi care au redirecţionat spre pieţele europene cargourile care iniţial erau destinat să ajungă în alte regiuni.

“SUA şi producătorii săi de GNL profită de deficitul de aprovizionare cu gaze din Europa şi vor profita în continuare dacă livrările din Rusia vor fi sancţionate”, a declarat un trader european.

Rusia este un mare exportator mondial de petrol şi furnizează aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale al Europei.

Preţurile spot la gaze lichefiate au atins săptămâna trecută, după invazia Ucrainei, un maxim istoric de aproape 60 de dolari pentru un milion de unităţi termale britanice (mmBtu), adică de aproape 10 ori mai mult comparativ cu valoarea înregistrată în urmă cu un an.

Preţurile ar putea creşte din nou după ce SUA a anunţat marţi un embargou cu privire la exporturile ruseşti de petrol şi gaze.

Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei prognozează că exporturile americane de gaze lichefiate vor ajunge la 322 milioane metri cubi pe zi în 2022 şi vor fi responsabile pentru aproximativ 22% din cererea mondială de LNG în 2023, astfel că SUA vor devansa atât Australia cât şi Qatarul, cei mai mari exportatori mondiali în prezent, potrivit analiştilor de la Goldman Sachs.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *