Acasă » Electricitate » Evergent vinde jumătate din pachetul deținut la Nuclearelectrica

Evergent vinde jumătate din pachetul deținut la Nuclearelectrica

23 septembrie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Fondul de investiții Evergent a vândut jumătate din pachetul său deținut la SN Nuclearelectrica în luna iunie a acestui an și a realizat un profit substanțial, de 8,6 milioane lei, coroborat cu încasarea dividendelor, a anun țat fondul.

Achizițiile Evergent Investments de acțiuni SNN s-au efectuat în octombrie 2020 și ianuarie 2021. Prețul mediu de achiziție în octombrie 2020 a fost de 16,8 lei, în condițiile în care evaluarea proprie a companiei prin metoda discounted cash-flow pe o perioadă de 11 ani indică un preț-țintă pe termen lung (Target Price) de 25 lei cu o evoluție estimată (upside) de +49%. Perioada de prognoză a fost extinsă la 11 ani pentru a include oprirea producției reactorului 1 pentru 2 ani: 2027-2028, costurile (CAPEX) aferente retehnologizării Unității 1 și construcției reactoarelor U3 și U4.

În ianuarie 2021, odată cu construcția programul investițional, s-a decis creșterea poziției de SNN. Achiziția a fost efectuată la prețul mediu față de 19,9 lei (cu trend de creștere, upside, de 26%), a mai anunțat fondul.

”Au fost luate în considerare perspectivele foarte bune de apreciere a prețului datorită indicatorilor fundamentali superiori și contextului avantajos pentru producătorii de energie. Estimarea s-a fundamentat și pe includerea previzionată în indicele FTSE Russel, poziția foarte bună de cash și perspectivele de închidere a anului 2020 cu un profit superior celui din 2019, confirmate de conducerea Nuclearelectrica”.

În iunie 2021, vânzarea a jumătate din pachetul deținut a fost realizată după ce s-au încasat dividendele (ex-date). De asemenea, a fost marcat un profit substanțial de 8,6 milioane lei, pentru că vânzarea s-a realizat la un preț mediu de 27,62 lei, cu 10,5% peste prețul-țintă (TP) estimat și cu 55% peste prețul mediu de achiziție. Evergent Investments a încasat dividende în suma de 2,64 milioane lei aferente anului 2020.

La data vânzării, Erste Research estima un TP de 20,6 lei, WOOD estima un TP de 24,4 lei și BRD un TP de 24 lei, în timp ce Evergent a vândut cu prețul de 27,62 lei – peste estimările acestor reputate case de brokeraj din Romania.

”În decizia de vânzare s-a ținut cont de coordonatele de mai sus și de o serie de aspecte fundamentale, cum ar fi: scăderea producției ca urmare a închiderii Unității 2 timp de 37 zile în perioada mai-iunie, creșterea costului uraniului pe piețele internaționale, influența redusă a creșterii prețului energiei electrice pe piață PZU în profitul SNN, în condițiile în care compania vinde circa 20% din energia electrică pe aceasta piață, realizarea a doar 9% din programul investițional 2021 al Nuclearelectrica”, spun oficialii Evergent.

Structura vânzărilor în T2 2021 a rămas similară cu cea din T1 2021, conform indicațiilor managementului: 83% – contracte bilaterale și 17% – PZU. Având în vedere că prețurile pe piața contractelor bilaterale au crescut mult mai puțin decât prețurile de pe piața PZU, impactul creșterii prețurilor pe această piață asupra profitului la S1 2021 a fost sub așteptările investitorilor, așa cum estimase Evergent.

Oprirea reactorului 2 a avut că efecte scăderea cantității de energie electrică vândută și creșterea cheltuielilor cu achiziția energiei electrice pentru a onora contractele aflate în desfășurare. Costurile au crescut de aproape 12 ori, de la 8,35 milioane lei în T2 2020 la 99,28 milioane lei în T2 2021, acoperind cca 73% din creșterea veniturilor din vânzarea energiei electrice.

Pentru această energie achiziționată pe scadențe mai scurte decât cele din contractele obișnuite de vânzare ale companiei, prețul plătit a fost mai mare decât cel primit la revânzarea ei. Un alt impact al opririi Unității 2 a fost reprezentat de creșterea cu 21,12 milioane lei a cheltuielilor cu reparațiile.

În aceste condiții, în T2 2021, profitul net al SNN a scăzut cu 35% față de cel realizat în T1 2021. Riscurile estimate au luat în considerare apariția unor noi întreruperi neplanificate a U1 și U2, care ar putea genera creșterea cheltuielilor cu energia electrică achiziționată necesară pentru acoperirea obligațiilor contractuale și o posibilă întârziere a programului de investiții, corelat cu creșterea costului uraniului pe piețele internaționale.

”În concluzie, raportul randament-risc identificat în mod obiectiv în baza analizelor fundamentale și tehnice au condus Evergent Investments către decizia de vânzare a jumătate din pachet, emitentul SNN ramânând în continare în portofoliul și analiza companiei”.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *