« Toate evenimentele

Energy Strategy Summit – 4 iunie, Castelul Cantacuzino @ Busteni

04 Jun 2015 @ 00:00 - 23:59

Pe 4 iunie, cei mai influenţi decidenţi din industria energetică din România se reunesc la Castelul Cantacuzino din Buşteni pentru cea mai amplă dezbatere profesională dedicată Strategiei Energetice Naţionale. Vor lua cuvântul înalţi oficiali din Guvern şi din autorităţile de reglementare, manageri de top ai marilor companii, reprezentanţi avizaţi ai asociaţiilor profesionale, experţi români şi străini din mediul academic şi universitar.

Pe tot parcursul zilei, dezbaterile vor fi transmise în direct şi integral pe site-ul energynomics.ro, începând cu ora 09.30.

Energy Strategy Summit este organizat la Palatul Cantacuzino din Bușteni, pe 4 iunie, 2015 de energynomics.ro în parteneriat cu reputate organizații ale industriei precum ACUE, COGEN, CRE, RPIA, RWEA, ROPEPCA și EPG, cu sprijinul Adrem, ALD Automotive, ATE 3, Automobile Bavaria, BCR Pensii, Chivas, Enel, E.ON, Hidroelectrica, HidroTarniţa, Lufthansa, Matei Conf, Nuclearelectrica, Petrotel Lukoil, Ridgid, Sarto, Schneider Electric, SGS România, Transelectrica, Vestas.

Printre speakerii confirmați sunt Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale pentru securitate energetică; Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri; Mihail Fâcă, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Artur Stratan, Amromco Energy; John Knapp, Președintele Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră, Director General ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited; Mihail Mitroi, Prospecțiuni; Varinia Radu, CMS-Cameron McKenna; Cristina Cremenescu, COGEN România; Ioan Roșca, Electrica; Corneliu Bodea, CRE / Adrem Invest şi Adrem Automation, Ionuţ Farcaş, Schneider-Electric România, Remus Borza, Hidroelectrica; Ciprian Glodeanu, RPIA; Sebastian Enache, Monsson; Cătălina Dragomir, RWEA / Vestas CEU România, Ionel David, RWEA; Ovidiu Demetrescu, HidroTarniţa, Melania Mirea, BCR Pensii; Carmen Neagu, Transelectrica; Toni Volpe, Enel România; Daniela Lulache, Nuclearelectrica; John M. Roberts, membru în Consiliul Consultativ al Energy Policy Group.

Obiectivul principal al Summitului pentru Strategia Energetică este să identifice liniile directoare ale viitoarei strategii energetice naționale, așa cum rezultă în urma unei consultări extinse la cel mai nivel înalt  a tuturor părților interesate, companii și autorități publice cu responsabilități în sectorul energetic românesc. O conversație eficientă cu liderii și experții din domenii va oferi actorilor politici și investitorilor informații valoroase și o viziune clară pentru luarea deciziilor. Toate contribuțiile vorbitorilor vor fi livrate în mod oficial Guvernului pentru a fi luate în considerare la elaborarea strategiei naționale de energie.

Summit-ul pentru Strategia Energetică este un eveniment de o zi, cu sesiuni plenare și dezbateri în format masă rotundă. Discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la rolul sistemului energetic din România în actualul context regional turbulent, la viitorul venerabilei industrii locale  de petrol și gaze, la soluțiile posibile pentru revigorarea sectorului cărbunelui, la elementele implicate în dezvoltarea viitoare a sectorului de utilități, precum și la maturizarea accelerată a producției din resurse regenerabile.

Deschidere oficială

Obiective naționale, europene și globale (09:30 – 10:00)

Într-un context regional dintre cele mai turbulente, România are nevoie de un plan de acțiune pe termen lung pentru a-și asigura necesarul de hidrocarburi și electricitate pentru consumul intern. Europa își accelerează parcursul către integrare, iar balanța de putere la nivel global se modifică, cu un plus de impredictibilitate în privința prețurilor de referință. În aceste condiții, rolul pe care îl poate juca România în plan regional este în creștere, fie că vorbim despre exportul de energie (hidrocarburi și/sau electricitate), despre interconectare și placă turnantă a schimburilor de materii prime energetice sau despre exportul de expertiză în zone cu dezvoltare rapidă.

  • Andrei Gerea, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (confirmat)
  • Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (confirmat)
  • Mihnea Constantinescu, Ambasador cu însărcinări speciale pentru securitate energetică (confirmat)

Sesiunea I – Resurse fosile – petrol și gaze, cărbune (10:00 – 12:00)

Keynote Speakers

  • Mihai Albulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (confirmat)
  • Gheorghe Duțu, preşedinte,  Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM)  (confirmat)

Cu o istorie venerabilă în spate, industria de petrol și gaze din România se află astăzi într-un moment crucial – fără o decizie limpede cu privire la cadrul legislativ și fiscal aplicabil industriei va deveni cu totul improbabilă stoparea declinului producției de hidrocarburi. Noile tehnologii permit exploatarea eficientă a câmpurilor mature, dar acestea sunt disponibile numai la costuri care nu pot fi acoperite pe plan local. Atragerea și menținerea investitorilor sunt obiectivele obligatorii pentru conturarea unui viitor prosper al industriei, ca motor sigur al dezvoltării întregii economii românești.

Vorbitori

  • John Knapp, RBSTA Chairman, Managing Director of ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (confirmat)
  • Artur Stratan, președinte ROPEPCA (confirmat)
  • Daniel Apostol, secreatr-general ROPEPCA (confirmat)
  • Mihail Mitroi, Chief HSEQ Prospecțiuni (confirmat)
  • Varinia Radu, partener CMS-Cameron McKenna (confirmat)
  • Melania Mirea, director executiv și membru în Directoratul BCR Pensii (confirmat)

Moderator: Gabriel Avăcăriței, redactor șef energynomics.ro

(12:00 – 12:30) Pauză de cafea

Sesiunea II – Utilități: Electricitate, gaze și încălzire (12:30 – 14:30)

Keynote Speakers

  • Niculae Havrileț, preşedinte,  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) (confirmat)
  • Mihai Tudose, Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului (to be confirmed)

Dincolo de rolul social – prin asigurarea necesarului de căldură și iluminat – utilitățile sunt un element cheie în dezvoltarea economică a României. Parcursul asumat de liberalizare a prețurilor ridică provocări încă insuficient deslușite, iar creșterea eficienței energetice poate fi o soluție pentru menținerea unui nivel suportabil al costurilor, simultan cu garantarea securității în aprovizionare. Este un domeniu de frontieră, unde inovațiile tehnologice trebuie însoțite de flexibilitate în reglementare, fiscalitate și practici comerciale, precum și de un plus de comunicare, informare, educare în rândul consumatorilor, casnici, industriali sau publici.

Vorbitori

  • Martin Zmelik, Country Manager CEZ România (confirmat)
  • Frank Hajdinjak, CEO E.ON România (confirmat)
  • Corneliu Bodea, președinte CRE, reprezentant al Adrem Invest și Adrem Automation (confirmat)
  • Remus Borza, Hidroelectrica (confirmat)
  • Ionuţ Farcaş, Schneider Electric România (confirmat)
  • Cristina Cremenescu, vicepreședinte COGEN (confirmat)

Moderator: Daniel Apostol

Prânz de afaceri (14:30 – 16:00)

Sesiunea III – Energia regenerabilă – Viitoarele resurse de energie (16:00 – 18:00)

Keynote Speakers

  • Iulian Iancu, președinte Comisia pentru Industrii si Servicii, Camera Deputaților (confirmat)
  • Mihail Fâcă, secretar de stat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (confirmat)

Campion al noilor investiții în anii din urmă, sectorul regenerabilelor își caută încă punctele de reper, în urma modificării drastice a sistemului de subvenționare și sprijin. Intrate brusc în competiție cu restul producătorilor de electricitate, companiile care mizează pe energiile regenerabile au nevoie de un mediu de reglementare transparent, care să pună în valoare dinamismul tehnologic, dar mai ales noua piață de servicii apărută odată cu noua industrie.

Vorbitori

  • Ciprian Glodeanu, președinte RPIA (confirmat)
  • Cătălina Dragomir, preşedinte RWEA (confirmat)
  • Ovidiu Demetrescu, director general HidroTarniţa (confirmat)
  • Sebastian Enache, business development manager, Monsson Group (confirmat)

Moderator: Gabriel Avăcăriței, redactor șef energynomics.ro

Pauză de cafea (18:00 – 18:30)

Concluzii (18:30-19.30)

Discuție liberă moderată de Daniel Apostol și Gabriel Avăcăriței:

  • Carmen Neagu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica (confirmat)
  • Toni Volpe, CEO Enel România (confirmat)
  • Daniela Lulache, CEO Nuclearelectrica (confirmat)
  • John M. Roberts, membru în Consiliul Consultativ al Energy Policy Group (confirmat)