Acasă » Electricitate » Hidro » Europa trebuie să revizuiască politicile legate de gazelor naturale pentru a-și păstra industria

Europa trebuie să revizuiască politicile legate de gazelor naturale pentru a-și păstra industria

24 ianuarie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Prețurile ridicate de gaze din Europa riscă să determine relocalizarea unor trusturi industriale  mari consumatoare de energie, cum ar fi din industria cimentului și oțel, cu excepția cazului aceste țări ar stimula producția de gaze de șist și ar tăia subvențiile energiei verzi, a declarat economistul-șef al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) Fatih Birol, citat de Reuters.

„Aceste industrii sunt critice pentru economia europeană, deoarece acestea angajează peste 30 de milioane de oameni și ar putea avea un efect major de knock-on asupra economiei Uniunii Europene”, a declarat Birol, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.

În România un lobby puternic condus de marii consumatori de energie precum ArcelorMittal Galați sau Alro Stalina au pledat și au obținut întârzieri în calendarul liberalizării gazelor și reduceri ale subvențiilor acordate de stat producătorilor de energier regenerabilă.

Schema-suport pentru regenerabile a fost prea generoasă, iar producătorii vor fi nevoiți să se mulțumească cu randamente mai mici, conform energynomics.ro.

Îngrijorarea națiunilor Uniunii Europene cu privire la impactul costurilor energiei asupra industriei lor deja în suferință se intensifică, cu unele state membre dezbatând o blocare a prețurilor și eliminarea subvențiilor pentru regenerabile.

Europa pierde din competitivitate în favoarea SUA

Prețurile gazelor naturale din Europa sunt de aproximativ trei ori mai mari decât cele din Statele Unite , unde a avut loc o explozie a exploatării gazelor de șist, în timp ce consumatorii europeni se bazează tot mai mult pe importuri din Rusia și Norvegia, pe măsură ce ariile gazeifere locale se epuizează.

Totodată, Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare renunțarea la subvenții anuale în valoare de 60 miliarde acordate industriei regenerabilelor, în special pentru segmentul solar și eolian.

„În unele cazuri, sunt excesive și pun o povară inutilă asupra consumatorilor”, a mai spus Birol.

În același timp, țările europene trebuie să renegocieze contractele referitoare la livrarea de gaze – din care două treimi vor expira în următorii zece ani – pentru a obține condiții mai favorabile, și  ar trebui să stimuleze, de asemenea, producția de resursele de gaze neconvenționale, cum ar fi de șist, a adăugat el.

Autoritățile de reglementare ale UE au declarat deja că se pregătesc pentru a acuza monopolul rus de export de gaze deținut Gazprom, pentru abuz de poziție dominantă în Europa Centrală și de Est.

Acestea și-au exprimat îngrijorarea că Gazprom a impus prețuri injuste prin conectarea gazelor la prețul petrolului, fapt ce a dus la menținerea tarifelor ridicate, în special pentru națiuni dependente de gazul rusesc.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *