Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Europa şi-ar putea schimba la Paris ţintele privind emisiile

Europa şi-ar putea schimba la Paris ţintele privind emisiile

29 septembrie 2014
Consumatori
energynomics

Propunerea privind reducerea cu 40% a emisiilor pentru anul 2030 ar trebui să fie reevaluată în cazul în care guvernele nu reuşesc să ajungă la o înţelegere asupra unui acord climatic la nivel global, spune Gunther Oettinger.

Europa trebuie să insiste să menţină reducerile planificate ale emisiilor de carbon numai în cazul în care şi restul lumii este de acord cu o înţelegere a schimbărilor climatice la nivel global, la summitul de criză de la Paris, de anul viitor, spune şeful Energiei din UE, citat de The Guardian.

Luna viitoare, liderii UE ar trebui să semneze un pachet de obiective pentru 2030, care vor include o reducere de 40% a emisiilor din Europa, măsuri executorii din punct de vedere legal pentru a creşte cota regenerabilelor la 27%, şi creşterea cu 30% a eficienţei energetice. Dar Europa nu reprezintă decât aproximativ 10% din emisiile globale, şi lideri din industrie s-au plâns că obligaţiile privind emisiile le vor afecta competitivitatea, în cazul în care alte regiuni nu le urmează exemplul.

„Dacă nu există nici un angajament clar al unor ţări precum India, Rusia, Brazilia, SUA, China, Japonia şi Coreea de Sud, ale căror guverne sunt responsabile pentru aproximativ 70% din emisiile globale, cred că nu este cu adevărat inteligent să menţinem o ţintă de minus 40%”, spune Gunther Oettinger.

Pachetul 2030 ar deveni „o chestiune deschisă după întâlnirea de la Paris”, a adăugat el. „Noi ar trebui să exportăm maşini şi camioane şi mărfuri grele. Dacă suntem prea ambiţioşi şi alţii nu ne urmează, vom avea un export de producţie şi mai multe emisii în afara UE.”

Întrucât regulile Protocolul de la Kyoto obligă ca reduceri de CO2 să fie estimate la punctul de producţie şi nu la cel de utilizare, academicienii estimează că 7% din emisiile de carbon din Europa, între 1990 şi 2008, au fost pur şi simplu externalizate către lumea în curs de dezvoltare, sub forma importurilor de producţie.

Oettinger nu a pus la îndoială în mod direct aceste reguli, dar a menţionat că obiectivul UE de a avea o producţie industrială de 20% din PIB-ul continentului până în 2020 – comparativ cu 16% în prezent – nu s-a regăsit „în comunicările noastre din aceste zile”. 

Comisarul german a fost un susţinător deschis al unei strategii de „reindustrializare” pentru Europa în trecut şi ar putea avea un cuvânt de spus în următoarea Comisie, ca şef al economiei digitale, propus de Jean-Claude Juncker.

La începutul acestui an, el a recuzat principiul de „responsabilitate colectivă” a UE, chestionând public propunerea de acord pentru o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40%, spunând că cei ce se aşteaptă ca aceasta să salveze lumea au fost „aroganţi sau proşti”.

Noi date ale Proiectului Global al Emisiilor de Carbon au arătat că emisiile de carbon din China pe cap de locuitor le-au depăşit pe cele europene pentru prima dată. Conform proiectului, omenirea a emis în 2013 un total de 36 miliarde de tone de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *