Acasă » Interes general » Euler Hermes: criza ucraineană și reducerea certificatelor verzi pot crește debitele restante

Euler Hermes: criza ucraineană și reducerea certificatelor verzi pot crește debitele restante

25 martie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Scăderea drastică a numărului certificatelor verzi pentru companiile din domeniul energiei regenerabile este de așteptat să producă efecte pe termen lung din punct de vedere al întârzierii la plată a creanțelor comerciale ale companiilor din domeniu.

”Este posibil sa vedem efectele mai tarziu, dar ca deocamdată nu sunt semne”, afirmă Cristina Rusuleanu, director general, Euler Hermes Romania.

”Sunt efecte care se vor vedea abia de acum înainte. Deocamdată nu există întârzieri la plata creanțelor comerciale notabile în acest sector”, a declarat Rusuleanu pentru energynomics.ro.

Ea susține însă că în 2013 a crescut foarte mult numărul notificărilor privind întârzierea la plată a creanțelor ce depășesc 60 de zile din economia românească, peste nivelul din 2012. ”Creșterea numărului notificărilor a avut o tendință îngrijorătoare. Există o problemă de cash flow în majoritatea situațiilor. Nu vorbim doar de insolvențe, ci și de alte situații care conduc la probleme legate de cash-flow și de lipsa finanțării bancare”, spune  Rusuleanu.

Cel mai afectat de criză și cu cele mai numeroase întârzieri la plată în 2013 a rămas domeniul  construcțiilor, în timp ce la polul opus –cel mai bun-platnic este cel farmaceutic.

În același timp, expunerea pe Rusia și Ucraina au afectat deja unele companii din Europa, inclusiv România, însă efectele sunt deocamdată necunoscute.

Euler Hermes a lansat astăzi o nouă asigurare împotriva neplății creanțelor pentru firme cu cifre de afaceri de până la 5 milioane de euro, care simplifică procedurile de asigurare împotriva neplății creanțelor, mai ales pentru clienții mici care nu se califică pentru produse de factoring sau alt gen de asigurări. Denumit Simplicity, produsul împarte IMM-urile în 10 clase de risc și oferă o polita extinsă de asigurare pentru cei bun-platnici. Simplicity este singurul produs de acest fel din piață, dedicat microîntreprinderilor- un sector extrem de riscant și de expus turbulențelor financiare.

”Factoringul este mai scump, iar băncile și diviziile acestora de factoring sunt reticente în a lucra cu microîntreprinderile”, a afirmat Cristina Olteanu, șefa departamentului Information & Grading, Euler Hermes Romania.

În practică, băncile sunt reticente în a acorda credite micilor companii și tot mai multe firme cesionează în favoarea băncii asigurarea împotriva neplății creanțelor, pe post de colateral la finanțare.

”În piață există o nevoie acută de finanțare pe segmentul firmelor mici. În practică, există patru-cinci bănci mari pentru care se fac asemenea cesiuni”, afirmă Cristina Rusuleanu.

Euler Hermes, o companie membră Allianz, a crescut anual în România până la o cotă de piață de aproximativ 50%, conform unei estimări interne. ”Din păcate în România nu există statistici privind creanțele neperformante”, spune Rusuleanu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *