Acasă » Petrol și Gaze » Essam al-Marzouq: Marii producători sunt de acord cu menținerea echilibrului pe piaţa ţiţeiului

Essam al-Marzouq: Marii producători sunt de acord cu menținerea echilibrului pe piaţa ţiţeiului

energynomics

Marii producătorii de ţiţei sunt de acord cu menținerea echilibrului pe piaţa ţiţeiului, însă orice decizie privind reducerea producţiei trebuie să satisfacă toate părţile, a afirmat marţi, ministrul Petrolului din Kuweit, Essam al-Marzouq, pentru agenţia de presă KUNA, transmite Reuters.

”Suntem de acord că este necesar să facem tot posibilul pentru a restabili echilibrul pe piaţa petrolului, toate opţiunile sunt deschise şi analizate. Dar trebuie să existe un acord care să mulţumească pe toată lumea şi, dacă este necesar, ar putea fi posibil să majorăm cantitatea care va fi redusă, dar este prea curând să speculăm pe acest subiect”, a explicat Essam al-Marzouq.

Și Igor Sechin, şeful celei mai mari companii petroliere ruse, Rosneft, a declarat că este pregătit să reia rapid producţia, imediat după ce OPEC renunţă la acord. ”Rosneft şi-a redus producţia la noile zăcăminte iar strategia companiei se concentrează pe dezvoltarea zăcămintelor mature, ceea ce ne permite să ne sporim eficienţa şi să majorăm rapid producţia după ce nu va mai fi în vigoare acordul dintre OPEC şi statele producătoare din afara cartelului”, potrivit sursei citate.

În luna decembrie 2016, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%, sau 1,8 milioane de barili pe zi (bpd), în primul semestru din 2017. În cadrul acestui acord, Rusia s-a angajat să îşi reducă producţia cu 300.000 de barili / zi, începând cu 1 ianuarie 2017.

Primii doi mari producători mondiali de petrol,  Arabia Saudită şi Rusia s-au pronunțat luna aceasta în favoarea unei prelungiri a acordului de reducere concertată a producţiei de petrol până în luna martie 2018.

“Salutăm iniţiativa Ministerului Energiei cu privire la reducerile de producţie astfel încât nu pot să fac astăzi estimări cu privire la planul de producţie pe 2017”, a spus Vagit Alekperov, adăugând însă că dacă se va decide prelungirea acordului de reducere concertată a producţiei de petrol, Lukoil îşi va ajusta planurile.

Potrivit lui Alekperov, dacă acordul va fi prelungit companiile ruseşti îşi vor reduce producţia la fel ca şi în cazul precedentului acord.

Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească.

”O reducere a producţiei cu 300.000 de barili / zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane de barili pe zi”, mai transmite Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *