Acasă » Interes general » ESG » ESG: Pe piață din ce în ce mai multe companii se conformează voluntar – PKF Finconta

ESG: Pe piață din ce în ce mai multe companii se conformează voluntar – PKF Finconta

29 mai 2023
ESG
Bogdan Tudorache

Din ce în ce mai multe companii din România se conformează voluntar la criteriile ESG pentru a obține finanțări mai bune și pentru a avea acces la lanțurile valorice, a afirmat Corina Blănaru, partener, PKF Finconta, în cadrul evenimentului ESG:RO, organizat de Business Mark.

”În acest moment avem două categorii de clienți: multinaționalele, care au deja implementată de câțiva ani buni o raportare sustenabilă și care au principii clare, venite din centrală și urmează să le implementeze în România și nu au la nivelul birourilor din România personal de specialitate și au nevoie de sprijin. Și avem companiile din România, care se vor încadra pe Directivă și atunci se pregătesc de raportare, dar avem și o categorie nouă, și anume companiile care doresc să se conformeze voluntar. Și doresc să se conformeze din nevoie, pentru a avea condiții financiare mai bune sau pentru a avea acces la lanțurile valorice”, a spus Corina Blănaru.

Ea a oferit ca exemplu lanțurile de magazine (de retail), care deja fac raportări de sustenabilitate de câțiva ani. ”Directiva care urmează să intre în vigoare a pus pe tapet Scope 3 și ei deja își pregătesc o primă evaluare în acest an. 2023 este un moment de neutralitate, dar toată lumea vrea să vadă unde se situează, pentru ca în 2024 să știe unde va trebui să ajungă. Deja retailerii, în evaluarea pe care o fac anul acesta pentru negocierile pentru sfârșitul anului solicită de la furnizori: dacă fac rapoarte, dacă și care sunt datele pe care sunt dispuși să le distribuie, care sunt programele de investiții…La fel și băncile”, a mai spus Corina Blănaru.

Scope 3 cuprinde emisiile care nu sunt produse de compania însăși și nu sunt rezultatul activităților din activele deținute sau controlate de aceasta, ci de către companiile pentru care este indirect responsabilă, în lanțul valoric. Un exemplu în acest sens este atunci când sunt cumpărate, folosite și aruncate produse de la furnizori.

CSRD, Directiva de Raportare Corporativă Sustenabilă, va intra în vigoare din 2024 și va afecta, pe rând, marile companii și, ulterior, sectoarele companiilor mijlocii și mici listate.

Comisia Europeană a adoptat CSRD la sfârșitul anului 2022. Regulile vor începe să se aplice între 2024 și 2028: de la 1 ianuarie 2024 pentru companiile mari de interes public (cu peste 500 de angajați) deja supuse directivei de raportare non-financiară (NFRD), cu rapoarte scadente în 2025; de la 1 ianuarie 2025, pentru companiile mari care nu fac în prezent obiectul directivei de raportare non-financiară (cu peste 250 de angajați și/sau 40 milioane EUR cifră de afaceri și/sau 20 milioane EUR în active totale), cu rapoarte scadente în 2026; începând cu 1 ianuarie 2026 pentru IMM-urile și alte întreprinderi cotate la bursă, cu rapoarte care urmează să fie transmise în 2027. IMM-urile pot opta să nu raporteze până în 2028.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *