Acasă » Petrol și Gaze » Eni cere daune de 10 miliarde dolari de la Statoil pentru preţuri umflate la gaze

Eni cere daune de 10 miliarde dolari de la Statoil pentru preţuri umflate la gaze

11 noiembrie 2013
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Compania italiană Eni cere producătorului norvegian de hidrocarburi Statoil daune de 60 de miliarde de coroane norvegiene (10,1 miliarde de dolari), acuzând Statoil că a perceput preţuri prea mari la livrările de gaze naturale timp de mai mulţi ani.

Eni a anunţat în august că a început proceduri de arbitraj împotriva Statoil pentru a obţine o reducere semnificativă a preţului, dar nu a furnizat detalii despre eventuale daune, conform Reuters.

Cele două companii derulează în prezent o analiză a acordului de livrare de gaze naturale semnat în 1997, potrivit cotidianului norvegian Dagens Naeringsliv, citat de AFP.

Un purtător de cuvânt al Statoil a declarat pentru publicaţia norvegiană că nu comentează cazuri individuale.

Eni a anunţat, de asemenea, în luna august, că a finalizat negocieri cu Gazprom (Rusia) şi Sonatrach (Algeria), principalii furnizori, în timp ce discuţiile cu Statoil se desfăşurau cu mai multă dificultate.

Preţurile gazelor naturale au scăzut puternic în ultimii ani în Europa, după ce contracţia economică a redus cererea.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *