Acasă » Electricitate » Enel dezminte zvonurile privind vânzarea Endesa

Enel dezminte zvonurile privind vânzarea Endesa

5 iulie 2023
Electricitate
energynomics

Grupul italian Enel SpA a dezmințit informațiile conform cărora intenționează să-şi vândă participația majoritară deținută la cel mai mare furnizor spaniol de electricitate – Endesa – firmei energetice spaniole Repsol, transmite Reuters.

Publicația spaniolă El Confidencial anunțase marți că preşedintele Repsol, Antonio Brufau, s-a întâlnit cu Borja Prado, bancher de investiții şi fost preşedinte al Endesa, pentru a discuta o potențială preluare a Endesa, înaintea alegerilor organizate luna aceasta în Spania.

„Enel dezminte zvonurile referitoare la Endesa ca total neîntemeiate”, a informat într-un comunicat grupul italian, răspunzând informațiilor publicate de El Confidencial, potrivit Agerpres.

„Enel nu intenționează să-şi vândă participația deținută la Endesa, nici acum şi nici în viitor, deoarece compania este un activ cheie pentru strategia sa”.

Grupul italian a subliniat de asemenea că nu au existat discuții privind o astfel de tranzacție.

„Nu a existat niciodată o întâlnire între şefii Enel şi Repsol, nici cu Borja Prado. Această ştire falsă riscă să afecteze performanțele de pe bursă”, precizează Enel.

Marți, acțiunile Repsol înregistrau o scădere de 3,2%, comparativ cu un declin de 0,5% a indicelui principal Ibex al Bursei de la Madrid.

Un purtător de cuvânt al Repsol a declarat că firma nu studiază nicio tranzacție privind Endesa.

Participația de 70% deținută de Enel la Endesa este evaluată la aproape 15 miliarde de euro, pe baza prețului de marți al acțiunilor firmei spaniole. În urma speculațiilor din presă, acțiunile Enel au urcat la 6,34 euro, cel mai ridicat nivel din acest an.

Într-un raport al analiştilor de la Equita se arată că vânzarea ar reduce semnificativ datoria netă a Enel. Anul trecut, Enel s-a angajat să-şi reducă datoria printr-un plan de vânzări de active de 21 miliarde de euro, în special în America Latină şi România.

Înlocuirea în luna mai a directorului general al Enel, Francesco Starace, cu Flavio Cattaneo a alimentat speculațiilor privind potențialele schimbări ale strategiei pe termen lung a grupului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *