Acasă » Regenerabile » Enache, Monsson: Nu ieșim din România, ne concentrăm pe piețele externe

Enache, Monsson: Nu ieșim din România, ne concentrăm pe piețele externe

19 august 2016
Eolian
energynomics

Dificultățile specifice pieței românești și lipsa investițiilor au determinat acționarii Monsson să vândă divizia de lucrări electrice Emon Electric, a declarat Sebastian Enache, director de Dezvoltare Monsson, pentru energynomics.ro. Monsson a vândut acţiunile companiei africane EnComm pentru o sumă care nu a fost făcută public.

”Știrea conform căreia ieșim din România a fost greșit interpretată. Am vândut Emon Electric, o firmă care reprezenta doar 2% din cifra noastră de afaceri”, ne-a declarat Enache. El susține că grupul de 250 de angajați are o cifră anuală de afaceri de aproximativ 60 de milioane de euro.

Motivul vânzării Emon nu a fost reprezentat doar de lipsa lucrărilor locale, ci și de noua strategie de extindere externă. ”Emon nu e un business care să se dezvolte în România în următorii ani”, a spus Enache.

În schimb, lucrările externe de dezvoltare și mentenanță de parcuri eoliene şi fotovoltaice cresc anual.

”Anul trecut am avut o pondere de 10% din cifra de afaceri realizată la export, iar în acest an ajugem la 20%”, a mai spus Enache.

”Toate țările construiesc în medie peste 1.000 MW în proiecte de energie regenerabilă anual, cu excepția României. Aici randamentul a ajuns la 25% din estimările inițiale (100 lei /MWh față de 400 de lei estimați), iar recuperarea investiției se face în peste 40-50 de ani. Se anunță o piață a regenerabilelor cu falimente și insolvențe. Piața e în blocaj și din punct de vedere legislativ, dar și financiar.”

Context în care Monsson se extinde în toată lumea, din Africa și până în Noua Zeelandă. ”Piața Uniunii Europene rămâne însă principală în ponderea cifrei de afaceri.”

Monsson s-a concentrat pe energie din surse regenerabile încă din anul 2004 şi a devenit în timp un important dezvoltator şi operator de parcuri eoliene şi fotovoltaice. Având peste 250 de angajaţi de specialitate în România, Monsson oferă o gamă largă de servicii dedicate surselor regenerabile, care cuprind: dezvoltare, construcţie, operare, întreţinere, service, mentenanţă dar şi comercializare de energie electrică.

“În ultimii 2 ani, Monsson s-a axat pe dezvoltarea serviciilor pe pieţele mature din Africa de Sud, Noua Zeelandă şi Europa. Separat, în zona Golfului, proiectele principale sunt integrarea regenerabilelor cu soluţii de desalinizare a apei. Considerăm aceste direcţii ca fiind prioritare în acest moment”, a conchis Enache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *