Acasă » Interes general » Mediu » Emisiile de CO2 provenite din arderea combustibililor fosili au scăzut în UE cu 10% în 2020

Emisiile de CO2 provenite din arderea combustibililor fosili au scăzut în UE cu 10% în 2020

11 mai 2021
Interes general
Gabriel Avăcăriței

Emisiile de dioxid de carbon provenite de la arderea combustibililor fosili au scăzut semnificativ în 2020, cu 10% în Uniunea Europeană, comparativ cu anul precedent, cel mai redus declin fiind în Malta, Ungaria, Irlanda, Lituania şi România, arată datele preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Eurostat atrage atenţia că în 2020 statele membre UE au introdus măsuri pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Combustibilii fosili sunt în principal petrolul şi produsele petroliere, cărbune, turbă şi gazele naturale.

Conform estimărilor Eurostat, emisiile au scăzut în 2020 în toate statele membre UE, cel mai semnificativ declin fiind în Grecia (minus 18,7%), Estonia (minus 18,1%), Luxemburg (minus 17,9%), Spania (minus 16,2%) şi Danemarca (minus 14,8%). Cel mai redus declin a fost în Malta (minus 1%), Ungaria (minus 1,7%), Irlanda şi Lituania (ambele cu minus 2,6%) şi România (minus 4,2%), potrivit Agerpres.

În 2020, în toate statele membre UE s-a înregistrat o scădere a consumului combustibililor fosili, mai ales la cărbune. Şi consumul de petrol şi produse petroliere a scăzut în aproape toate ţările membre ale blocului comunitar. Consumul de gaze naturale a scăzut doar în 15 state membre, a crescut sau a rămas la acelaşi nivel în alte 12. Prin contrast, ponderea energiei din surse regenerabile în generarea electricităţii a crescut considerabil.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *