Acasă » Electricitate » Elveția: Hidrocentrală capabilă să încarce 400.000 de baterii de automobile

Elveția: Hidrocentrală capabilă să încarce 400.000 de baterii de automobile

5 august 2022
Electricitate
energynomics

Elveția a adăugat un nou element binevenit în sistemul său energetic, sub forma unei hidrocentrale subterane capabilă să stocheze suficientă electricitate pentru a încărca, simultan, 400.000 de baterii de automobile, transmite Reuters.

Dezvoltatorii hidrocentralei Nant de Drance, cu o valoare de 2,2 miliarde de franci (2,3 miliarde de dolari), construită în cantonul Valais, şi care a devenit operațională în luna iulie, susțin că facilitatea funcționează ca o uriaşă baterie, conform Agerpres.

Cele şase turbine ale centralei, amplasate într-o cavernă la 600 de metri sub rezervoarele Emosson şi Vieux Emosson, au o capacitate de 900 de Megwați, ceea ce o face una din cele mai mari centrale hidro cu acumulare prin pompare din Europa.

În momentele în care cererea de electricitate atinge nivelul maxim, centrala de la Nant de Drance produce electricitate hidro. Însă atunci când producția de electricitate din surse precum turbinele eoliene şi panourile fotovoltaice depăşeşte cererea, centrala de la Nant de Drance foloseşte surplusul de electricitate pentru a pompa apă în rezervorul superior Vieux Emosson.

„În acest fel, există unele pierderi, la fel ca orice altă soluție de stocare, dar randamentul este foarte bun. Avem o eficientă de aproximativ 80% la un ciclu complet”, a declarat directorul centralei Alain Sauthier.

Oficial centrala de la Nant de Drance, a cărei construcție a durat 14 ani, va fi deschisă luna viitoare.

Durează mai puțin de cinci minute astfel încât centrala să treacă de la modul de pompare, la modul de producție de electricitate. La 360 de metri cubi pe secundă, volumul de apă care trece prin turbinele centralei corespunde cu debitul râului Ron prin Geneva în timpul verii.

„Cantitatea de energie care poate fi stocată în această facilitate este pur şi simplu gigantic, aproximativ 20 de Gigawați-oră. Astea înseamnă că grație unui rezervor plin la Vieux Emosson poți încărca, simultan, 400.000 de baterii de automobile”, a spus Alain Sauthier.

În mod normal, centrala pompează apă în rezervor în timpul după-amiezii, noaptea sau în week-end, şi apoi produce electricitate dimineața şi seara, când prețurile sunt mai mari, a precizat Sauthier.

„Pot să spun că este importantă nu doar pentru Elveția dar este importantă la nivel european pentru că va contribui la stabilitatea rețelei din Europa şi la securitatea aprovizionării în Eurpopa”, a adăugat Sauthier.

Inaugurarea centralei vine într-un timp în care Elveția se confruntă cu perspectiva unor întreruperi temporare în aprovizionarea cu electricitate în unele regiuni, dacă criza energetică din Europa va conduce la perturbări în producția de electricitate la iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.