Acasă » Petrol și Gaze » Eliminarea timbrului de mediu pentru autoturisme va scumpi combustibilii cu 5 bani pe litru

Eliminarea timbrului de mediu pentru autoturisme va scumpi combustibilii cu 5 bani pe litru

20 octombrie 2016
Consumatori
energynomics

Decizia de a elimina 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017 va duce la scăderea încasărilor la buget cu 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, dublu față de estimările inițiale din proiect, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Una din taxele eliminate este timbrul de mediu, însă valoarea acestuia va fi inclusă în costul combustibililor, spun surse din piață citate de Digi 24.

Includerea va urca prețul unui litru de combustibil cu circa 5 bani (0,05 lei) pe litru, susțin sursele.

„Conform calculelor noastre, impactul este de 1,6 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB”, a precizat Dragu, citată de Agerpres.

Ea a admis că suma este dublă față de cea menționată în proiectul de act normativ.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor Publice a menționat că aceste taxe nu au legătură cu Codul Fiscal.

„Toate sunt taxe prevăzute în alte legi speciale. Numai taxa referitoare la cazierul fiscal are legătură cu Codul Fiscal, dar acesta a fost eliminat încă din 2015. Ele (taxele—n.r.) sunt venituri la bugetul general consolidat, dar nu țin de Codul Fiscal, de legislația MFP”, a explicat Anca Dragu.

Referitor la posibilitatea ca actualele inițiative legislative să fie cuprinse în bugetul de anul viitor, ministrul Finanțelor a spus că aceasta va ține de decizia celor care realizează bugetul pe anul viitor, ce măsuri păstrează, sau ce nu, însă cu siguranță se va ține cont de limita de deficit bugetar.

„Nu cred că cineva va aproba un buget cu o depășire a plafonului (de deficit bugetar pentru a nul viitor-n.r.)”, a subliniat Anca Dragu.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017.

Propunerea de lege vizează eliminarea mai multor taxe, între care timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *