Acasă » Electricitate » Electricitatea se tranzacționează la peste 310 lei/MWh pentru anul 2022

Electricitatea se tranzacționează la peste 310 lei/MWh pentru anul 2022

26 aprilie 2021
Electricitate
energynomics

Finalul lunii aprilie aduce tranzacții la prețuri record pentru energia electrică. Într-un articol postat pe blogul partnerg-i, fondatorul companiei de consultanță, Theodor Livinschi, constată că prețurile futures pentru energie electrică se plasează la niveluri ridicate. Mai mult, expertul sugerează că se vor intensifica presiunile de renegociere inclusiv a prețurilor și condițiilor din contractele deja semnate cu preț fix.

“Niciun an viitor nu a fost mai scump ca 2022. Nu subestimați nici semestrul al doilea din acest an!”, începe Theodor Livinschi. “Anul 2022 (A+1, în momentul actual) a fost tranzacționat angro la valoarea de 312,25 lei/MWh. Anteriorul record al prețului de tranzacționare pentru A+1 a fost stabilit în cazul anului de livrare 2020, în data de 20.09.2019, când prețul celor 10 MW tranzacționați a înregistrat valoarea de 302,29 lei/MWh. Recordul a fost depășit deja cu 3,3% (cu aproape 10 lei/MWh, în 24 de tranzacții totalizând 103 MWh, în doar 5 zile) și mai avem încă 8 luni până va începe actualul A+1.”

În ceea ce privește semestrul al doilea din 2021, vineri, 23 aprilie, s-au înregistrat cotații de 345 de lei/MWh. Spre comparație, “prețul dumneavoastră contractat actual este foarte competitiv”, observă Theodor Livinschi. Acest preț mai trebuie să se dovedească și “cu adevărat invariabil”, avertizează el. “Unii dintre partenerii noștri au fost contactați pentru majorarea prețurilor contractate”, continuă Livinschi. El consideră că nu mai timp de amânare pentru „a evalua metode alternative de contractare (produse, perioade, proporții etc) sau pentru a cunoaște în mod continuu, nu doar evoluția prețurilor, ci cea a costurilor dumneavoastră efective viitoare sau deja contractate. Expertiza în securizarea completă a contractelor poate oferi o formă de protecție sau, dacă au fost deja semnate contracte, există pârghii pentru o negociere favorabilă și pe viitor.

partnerg-i va organiza pe 11 mai un workshop gratuit, dedicat exclusiv reprezentaților companiilor consumatoare industriale de energie electrică și / sau de gaze naturale.

WORKSHOP Cum abordați riscurile de piață care pot interfera cu achiziția energiei?

partnerg-i se prezintă drept o companie unică în peisajul local de business, care își propune să sprijine consumatorii industriali în achiziția și gestionarea serviciilor de furnizare a celor două comodități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *