Acasă » Electricitate » Distribuţie » Electrica pregătește investiții de 715 milioane de euro

Electrica pregătește investiții de 715 milioane de euro

7 martie 2016
Distribuţie
energynomics

Administratorii Electrica SA planifică să realizeze în următorii trei ani investiții de peste 715 milioane de euro, în principal în rețelele proprii de distribuție, a declarat Cristian Bușu, președintele Consiliului de Administrației (CA) al grupului de distribuție și furnizare, pentru Bursa.ro.

“Avem trei direcţii majore în care ne propunem să investim: în reţelele noastre, analizăm posibilităţi de achiziţii şi, nu în ultimul rând, investim în oameni şi în comunităţile unde activăm. Avem cel mai ambiţios plan de investiţii în reţelele de distribuţie dintre toţi operatorii din România. Până în 2018, pompăm peste 715 milioane de euro în retehnologizarea infrastructurii reţelelor existente, dezvoltarea reţelei, în contorizarea inteligentă sau consolidarea funcţiilor suport, pe scurt, în economia României”, a spus Cristian Bușu.

În materie de achiziții, acestea par pentru moment orientate în plan intern. La finalul lunii martie se va încheia a doua încercare de negociere cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achiziția participațiilor deținute de acest fond de investiții în filialele regionale de distribuție ale Electrica SA.

“Referitor la posibile achiziţii, este cunoscută disponibilitatea noastră investiţională, pe care dorim să o fructificăm cât mai bine pentru companie şi, evident, pentru acţionari. Analizăm cu mare grijă mai multe posibilităţi de achiziţii, aşa cum a fost discuţia cu Enel, sau cum este acum negocierea cu Fondul Proprietatea, fără să cedăm însă presiunilor de a cheltui în orice condiţii banii obtinuţi din listare”, a completat Cristian Bușu.

În materie de riscuri și oportunități, Cristian Bușu crede că liberalizarea pieței de energie în partea de furnizare conține ambele calități.

„Liberalizarea pieţei de furnizare naşte atât oportunităţi, cât şi riscuri. Cred că este bine să existe competiţie pe zona de furnizare, cu o condiţie: competiţia să fie una corectă! Aici trebuie ca instituţiile abilitate să vegheze. Un alt aspect important este că liberalizarea va duce la orientarea mai mare spre client a jucătorilor din domeniu, ceea ce nu e rău. Dincolo de preţ, se vor schimba şi modelele de cerere şi ofertă, iar furnizorii de energie trebuie să se adaptateze, să ofere diverse servicii şi, de ce nu, chiar şi alte utilităţi, la pachet”, a spus președintele CA de la Electrica SA.

Un alt risc aflat sus pe agenda distribuitorului de electricitate este cel de reglementare, a punctat Cristian Bușu.

“La capitolul riscuri, vreau să trag încă o dată un semnal de alarmă în ceea ce priveşte schimbarea cadrului de reglementare şi lipsa de predictibilitate. O spun, în primul rând, în numele unei companii listate pe bursele de la Bucureşti şi Londra: pentru investitori predictibilitatea este esenţială. Schimbarea peste noapte a ratei reglementate a rentabilităţii sau a legislaţiei care stabileşte tarifele în zona de distribuţie, spre exemplu, sunt nişte experimente care nu trebuie să se mai repete, dacă vrem să atragem investitori sau, cel puţin, să intrăm în normalitate”, a concluzionat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *