Acasă » Interes general » Electrica a atras 57 mln. euro prin Fondul de Modernizare pentru investiții în rețea

Electrica a atras 57 mln. euro prin Fondul de Modernizare pentru investiții în rețea

21 iunie 2023
CSR
energynomics

Grupul Electrica, prin intermediul operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER), a atras finanțări europene nerambursabile, prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 57 milioane euro.

Conform unui comunicat al companiei, suma reprezintă 80% din cheltuielile eligibile pentru patru proiecte de investiții în rețeaua de distribuție a energiei electrice, a căror valoare totală estimată este de aproximativ 77 milioane euro.

„Unul dintre obiectivele strategice asumate pentru următoarea perioadă, la nivelul operatorului de distribuție al Grupului Electrica, este acela de a creşte substanțial gradul de accesare a fondurilor nerambursabile pentru lucrările de investiții. Acest demers este în linie cu strategia de la nivelul Grupului, care prevede maximizarea performanței în infrastructura administrată, dar şi agilizarea şi transformarea digitală a afacerii. Îi felicit pe colegii noştri pentru eforturile depuse şi am convingerea că este doar primul pas dintr-o serie de astfel de inițiative”, a declarat Alexandru Chiriță, director general Electrica.

Proiectele propuse vor fi derulate, în principal, în județele Sibiu, Bihor şi Maramureş, însă o parte a lucrărilor vor avea impact asupra tuturor celor 18 județe din arealul de acoperire al DEER: Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Prahova, Buzău, Galați, Brăila, Dâmbovița şi Vrancea.

„Este o mare realizare faptul că am reuşit, în demersul nostru investițional, deloc facil, să fim beneficiarul a patru contracte pentru modernizarea şi extinderea capacității rețelelor de distribuție a energiei electrice, cu surse de finanțare atrase din Fondul pentru Modernizare”, a spus Mihaela Rodica Suciu, director general DEER.

Potrivit acesteia, DEER a semnat contracte de finanțare pentru patru proiecte importante. Este vorba despre Stația de transformare 110/20kv Sibiu Vest, investiția vizând mărirea fiabilității şi capacității rețelei de medie tensiune şi creşterea calității serviciului de distribuție a energiei electrice distribuite (termenul de finalizare a proiectului este 30 iunie 2025), modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică 110kV, în zona stațiilor electrice de transformare Centru-Aeroport-Ioşia-Mecanica, din municipiul Oradea (termen de finalizare 30 iunie 2026), modernizarea liniilor electrice aeriene de MT alimentate din stația Sighet: LEA 20kV Sighet-Teceu, LEA 20kV Sighet-Costui şi LEA 20kV Sighet-Radio Vad, principalele obiective ale proiectului având în vedere siguranța în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor şi producătorilor existenți, dar şi asigurarea capacității de racordare la rețea a tuturor utilizatorilor (termenul de finalizare 31 martie 2026) şi despre implementarea Subsistemului de gestiune a datelor activelor – etapa II, prin colectarea, prelucrarea şi validarea de date tehnice şi georeferențiale aferente rețelelor electrice aeriene şi subterane de distribuție a energiei electrice pe toate nivelele de tensiune (IT, MT, JT) din întregul areal de acoperire al DEER (termen de finalizare 30 iunie 2027).

„Această reuşită este încă o dovadă a faptului că noi, Distribuție Energie Electrică Romania, prin specialiştii noştri, depunem toate eforturile pentru a realiza planul de investiții asumat, de peste 100 milioane de euro, anual. Îmbunătățirea nivelului de satisfacție a celor aproape 4 milioane de consumatori ai DEER, din cele 18 județe, prin asigurarea un serviciu de distribuție la înalte standarde de performanță, reprezintă obiectivele noastre strategice. Vom investi şi în continuare cu responsabilitate în rețelele noastre de distribuție a energiei electrice, fiind foarte atenți şi focusați în a ne calibra foarte bine investițiile, astfel încât să realizăm ceea ce ne-am propus, fără a solicita prea mult clienții şi fără a creşte exagerat facturile acestora”, a subliniat Mihaela Rodica Suciu.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreținere şi servicii energetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *