Acasă » Termo » Elcen: În 2020, pierderile din rețeaua de termoficare au urcat la 2.200 t/h

Elcen: În 2020, pierderile din rețeaua de termoficare au urcat la 2.200 t/h

energynomics

Pierderile din rețeaua de termoficare au urcat în acest an la 2.200 t/h, față de 1.200 t/h anul trecut, susține Elcen. Astfel, pierderile s-au dublat într-un singur an și s-au triplat față de 2016.

Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare din ultimele zile a generat presiune suplimentară asupra sistemului de încălzire învechit şi degradat care se confruntă deja cu misiunea extrem de dificilă de a face faţă problemelor tehnice majore determinate de lipsa de investiţii în modernizare, spun reprezentanţii Elcen.

„Ca urmare a acestor probleme, sistemul nu beneficiază de flexibilitatea necesară care să îi permită adaptarea rapidă la modificări bruşte ale condiţiilor meteo exterioare. Am atras şi în alte rânduri atenţia asupra faptului că nerealizarea la timp a lucrărilor majore de reparaţii şi modernizare, absolut esenţiale, au condus la o degradare constantă a sistemului, şi la o creştere explozivă a pierderilor în reţea, cu consecinţe negative asupra parametrilor de furnizare a apei calde şi căldurii către consumatori”, se arată în comunicatul Elcen.

„Totodată, criza pandemică determinată de propagarea virusului SAR-CoV2 în toate sectoarele de activitate a fost, de asemenea, un factor ce a contribuit la întârzierea implementării lucrărilor de reparaţii şi modernizare…Se lucrează constant şi se caută soluţiile cele mai eficiente şi mai rapide de a acţiona şi de a face faţă unui sistem învechit în care nu s-a investit la timp şi care acum suportă consecinţele..E nevoie de modernizare şi există bani europeni disponibili pentru acest lucru. Demararea imediată a investiţiilor în proiecte de eficientizare energetică va permite o bună funcţionare a sistemului, cu randamente ridicate, pierderi reduse la minimum şi flexibilitate crescută”.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *