Acasă » Electricitate » EDP Renewables a lansat la Constanța prima stație pentru stocarea energiei din România

EDP Renewables a lansat la Constanța prima stație pentru stocarea energiei din România

28 septembrie 2018
Electricitate
energynomics

Prima stație pentru stocarea energiei din România a fost inaugurată joi, 27 septembrie, la Constanța, de către EDP Renewables. Sistemul de stocare a fost instalat în parcul eolian Cobadin 1, cu capacitatea de 1 MW. Prin intermediul ei, excesul de energie produsă din surse eoliene va fi stocat în baterii pe bază de litiu și va fi eliberat în funcție de cerere.

Investiția este o premieră nu doar pentru România, ci și pentru grupul portughez EDP. Obiectivul este să fim pregătiți pentru momentul când piața va permite achiziția bateriilor la un preț competitiv și cu o tehnologie din ce în ce mai avansată, a menționat Tekin Omer, reprezentantul grupului în România, la ceremonia de inaugurare a stației. „Suntem convinși că sistemul de stocare a energiei regenerabile în baterii este benefic pentru sistemul electric național, atât la nivel de producător, cât și la nivel de operator de distribuție”, a mai spus Tekin Omer.

Grupul EDPR are în derulare un alt proiect de stocare în baterii, de data aceasta cu energie produsă de un parc solar din Băilești, județul Dolj. EDPR se află în stadiul de obținere a avizelor.

“Prin acest proiect contribuim la realizarea celei de-a treia revoluții din sectorul energiei regenerabile”, a declarat Duarte Bello, director-general al EDPR Europa și Brazilia. „Prima a fost îmbunătățirea capacităților eoliene și creșterea competitivității, acum douăzeci de ani, iar a doua a fost energia solară, care prin scăderea recentă a costurilor schimbă deja perspectiva sectorului regenerabilelor. A treia abia începe și aceasta este stocarea”, a declarat, oficialul citat.

Prezentă la Cobadin, Doina Ilișiu, director în cadrul Transelectrica, a salutat apariția primei stații de stocare a energiei electrice din România și a exprimat așteptări încă și mai ridicate: “Vă provoc la utilizarea acestei baterii nu doar pentru echilibrarea parcului, ci și la aplicarea noilor proceduri de agregare care permit agregarea într-o singură unitate dispecerizabilă a tuturor tehnologiilor pentru surse regenerabile”.

Duarte Bello a apreciat că acest tip de proiecte reprezintă viitorul: „Cred că suntem pe cale să schimbăm viitorul din sectorul energetic, mai întâi cu acest parc eolian, după care urmează panourile fotovoltaice”.

Potrivit directorului EDPR Europa, în trecut producătorii de energie regenerabilă se confruntau cu două mari provocări: să aibă o energie mai ieftină și să aibă o energie intermitentă care să nu varieze în funcție de anotimp. „Astăzi, energiile regenerabile sunt cele mai ieftine, iar stația de stocare a energiei este începutul rezolvării problemei intermitențelor iar noi ne propunem ca până în 2030 să avem o creștere de până la 20% pe an a stocării energiei.

Duarte Bello a subliniat că România este o parte importantă a business-ului EDPR și că „dezvoltarea sectorului de regenerabile în țara noastră este într-o continua schimbare datorită preocupărilor față de mediu. Vrem să ne dezvoltăm, să facem investiții, să creștem treptat, să avem vizibilitate pe termen lung și să devenim jucători cheie pe piața de regenerabile din România”.

EDP Renewables (Energias de Portugal) și-a început activitatea în România în 2008 prin achiziția mai multor proiecte eoliene. În 2013 a intrat în faza de operare primul parc fotovoltaic al EDP Renewables, iar în 2018 EDP Renewables are o capacitate funcțională de peste 520 MW în parcuri eoliene și proiecte solare, potrivit companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *