Acasă » Regenerabile » EBRD: România va lansa primele licitații prin schema de Contracte pentru Diferență

EBRD: România va lansa primele licitații prin schema de Contracte pentru Diferență

6 august 2023
Regenerabile
energynomics

România lansează în curând prima sa licitație pentru o schemă de sprijin prin Contracte pentru Diferență (CfD) pentru energie regenerabilă. Proiectele de energie eoliană terestră și proiectele solare fotovoltaice (PV) cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite printr-o schemă CfD cu o maturitate de 15 ani. Licitația va fi lansată în perioada următoare, ofertanții câștigători fiind așteptați să fie anunțați în noiembrie 2023.

O notă informativă pentru ofertanți va fi publicată înainte de lansarea oficială a licitației și va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei.

BERD cooperează împreună cu Ministerul Energiei și cu alte autorități române relevante pentru a crea cadrul legal și de reglementare necesar pentru schema de sprijin CfD și pentru a implementa procesul de licitație competitivă pentru prima rundă de licitații din 2023.

Schema bidirecțională CfD stimulează investițiile în energie regenerabilă, oferind stabilitate veniturilor dezvoltatorilor și consolidând integrarea în piață a surselor regenerabile. Licitațiile reprezintă prima rundă a unui plan multianual, care prevede atribuirea de CfDs pentru un total de 10 GW de capacitate de generare a energiei eoliene și solare PV până în 2030.

„Suntem mândri să jucăm un rol-cheie în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile din România și să contribuim la efortul acesteia de a decarboniza economia românească, în conformitate cu reperele PNRR și cu obiectivele de energie regenerabilă la nivel de țară. Această nouă schemă CfD acordată prin licitație este esențială pentru a debloca investițiile din sectorul privat și pentru a asigura tranziția către un sector energetic rezilient și prietenos cu mediul. Mulțumim Ministerului Energiei și tuturor părților interesate din România implicate alături de noi în acest demers”, a spus Mark Davis, Directorul BERD pentru România și Bulgaria.

BERD a sprijinit implementarea de licitații pentru energie regenerabilă în multe țări în care operează. Până în prezent, BERD a investit peste 10,5 miliarde de euro în 514 proiecte în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *