Acasă » Electricitate » E.ON vinde pachetul minoritar Uniper către Fortum, pentru 4,5 mld. dolari

E.ON vinde pachetul minoritar Uniper către Fortum, pentru 4,5 mld. dolari

8 ianuarie 2018
Electricitate
energynomics

Grupul energetic german E.ON a declarat că va vinde pachetul său de 46,65% din acțiunile Uniper către grupul Fortum din Finlanda, înaintea unui termen limită stabilit anterior pentru această săptămână.

Decizia confirmă o înțelegere preliminară care a avut loc în septembrie, când E.ON a fost de acord să scoată la vânzare pachetul de acțiuni al Fortum pe data de 11 ianuarie, la un preț fix de 22 euro pe acțiune, mai mult decât dublul prețului de listă al Uniper.

Acordul conferă companiei E.ON, care a renunțat la Uniper și centralele sale electrice începând cu 2016, posibilitatea de a se concentra asupra rețelelor mai promițătoare și asupra surselor regenerabile de energie, prin obținerea sumei de 3,76 miliarde de euro (3,42 miliarde de lire sterline), iar Fortum ar putea obține pachetul de control în cadrul companiei achiziționate, conform Reuters.

Oferta Fortum de 8,05 miliarde de euro se desfășoară până la 16 ianuarie pentru toți ceilalți acționari ai Uniper, inclusiv investitorii activiști Knight Vinke și Elliott Management, și rămâne de stabilit dacă Fortum va reuși să treacă de 50% din capitalul Uniper.

Acțiunile Uniper se tranzacționează în prezent la 25.90 euro, peste oferta Fortum de 22 de euro. Grupul finlandez a declarat săptămâna trecută că acționarii Uniper i-au oferit 46,81% din capitalul social al companiei, când E.ON a fost inclusă în calcul.

E.ON a declarat că membrii consiliului său de administrație, care dețin un pachet de acțiuni privat în cadrul Uniper, ar dori să-l cedeze către Fortum.

Banca de investiții UBS a declarat săptămâna trecută că Fortum are o șansă bună să obțină controlul asupra Uniper, fie prin propunerea unui acord, fie prin lansarea unei oferte premium pentru participația reziduală.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *