Acasă » Electricitate » E.ON se implică în facilitarea investițiilor în eficiența clădirilor

E.ON se implică în facilitarea investițiilor în eficiența clădirilor

16 februarie 2018
Electricitate
energynomics

Împreună cu instituțiile financiare europene, E.ON va realiza un concept de facilitare a investițiilor în eficiența clădirilor, anunță grupul într-un comunicat de presă. Proiectul EeMAP, sprijinit de Comisia Europeană, intenționează să creeze o „ipotecă de eficiență energetică”, iar E.ON este singura companie europeană din domeniul energetic parte a acestei inițiative.

Printr-o finanțare mai facilă a investițiilor în eficiență energetică, beneficiarii vor putea să-și izoleze mai bine clădirile, să înlocuiască vechiul sistem de încălzire sau să-și crească independența energetică prin utilizarea de panouri solare, cu baterii sau stocare virtuală. Ipotecile de eficiență energetică ar putea încuraja achiziția de case sau clădiri comerciale deja eficiente energetic prin finanțare preferențială.

Banner-EBc-28-feb-2018-730x75

Grupul E.ON a realizat un studiu de piață în mai multe state europene și a descoperit că, în principal în Italia și în Marea Britanie, clienții ar fi interesați de o „ipotecă de eficiență energetică” în variantă standard. “Studiul nostru indică faptul că, iată, consumatorii văd care sunt beneficiile unei ipoteci de eficiență energetică, având trei avantaje: facturi mai mici la electricitate, rate mai mici la ipotecă și o casă mai caldă, mai confortabilă. Acest produs ar putea, de asemenea, deschide calea spre alte parteneriate noi și inovatoare între cei care împrumută și utilități”, declară Marco Marijewycz, manager de piață la E.ON Solutions, compania care a coordonat studiul despre consumatori.

Portalul european dedicat sărăciei energetice arată că Marea Britanie și mai ales Italia se clasează mai slab decât România la calitatea locuințelor.

La rândul său, Luca Bertalot, coordonator EeMAP și secretar general EMF-ECBC, consideră că studiul despre consumatori “va fi neprețuit în ceea ce privește pregătirile pentru faza pilot a EeMAP, ajutând băncile să înțeleagă ceea ce își doresc și ceea ce nu își doresc consumatorii, în așa fel încât să poată concepe un produs gen ipotecă de eficiență energetică care să poată veni în întâmpinarea nevoilor pieței.”

Ana Maria Ivan: Locuințe eficiente energetic prin credite ipotecare sau credite de consum

Punctul de pornire al inițiativei numite Ipoteci de Eficiență Energetică a fost Uniunea Energetică a UE, a cărei agendă definește eficiența energetică și a resurselor ca bloc central în vederea implementării obiectivelor politicii energetice și climatice a UE. Clădirile își arogă 40% din totalul consumului de energie și 36% din emisiile de dioxid de carbon din UE. Creșterea eficienței energetice a clădirilor existente ar reduce consumul de energie cu 5-6% și emisiile de dioxid de carbon cu 5%.

În plus, inițiativa vine cu posibilități de dezvoltare și angajare în Europa, dat fiind faptul că investițiile crescute în măsurile de recondiționare prin eficiență energetică pot crea locuri suplimentare de muncă în industria construcțiilor. EeMAP este finanțat prin programul Horizon 2020, lansat de Comisia Europeană în vederea sprijinirii cercetării și inovației.

Faza pilot a EeMAP va începe în data de 14 iunie 2018. Obiectivul schemei pilot este acela de a testa varianta inițială a produsului de ipotecă de eficiență energetică la nivel național alături de parteneri cheie precum băncile, evaluatorii de proprietăți, consiliile Green Building și companiile de utilități energetice. Un grup extins de creditori pionieri, inclusiv bănci renumite, jucători de dimensiuni medii de pe piață și creditori locali specializați din Europa și-au manifestat deja dorința de a se implica în faza pilot.

Raportul studiului despre clienți al E.ON poate fi descărcat AICI.

E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăți de stat din domeniul gazelor naturale și energiei electrice. Companiile din structura grupului E.ON operează, în prezent, o rețea de distribuție a gazelor naturale în lungime de peste 21.650 km, respectiv o rețea de distribuție a energiei electrice de peste 81.500 de kilometri și desfășoară activități în 20 de județe situate în jumătatea de Nord a țării, având circa 3,1 milioane de clienți. În ultimii 11 ani, E.ON a investit în România peste 1,4 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *