Acasă » Petrol și Gaze » E.ON: Nivelul de hidrogen din sistemul de distribuţie a gazelor din Germania urmează să fie crescut la 20 la sută, pentru prima dată

E.ON: Nivelul de hidrogen din sistemul de distribuţie a gazelor din Germania urmează să fie crescut la 20 la sută, pentru prima dată

26 iulie 2019
Petrol și Gaze
Energynomics

În Schopsdorf, un oraş din landul Saxonia-Anhalt, se fac ultimele pregătiri pentru un proiect unic: Avacon, o subsidiară a E.ON, intenţionează să crească ponderea adaosului de hidrogen în reţeaua sa de gaze naturale până la 20 la sută, o premieră în distribuţia germană de gaze.

Proiectul derulat împreună cu DVGW, Asociaţia Germană de Gaze şi Apă, îşi propune să demonstreze că este fezabilă adăugarea de hidrogen în reţelele de gaze naturale într-o proporţie mult mai mare decât se întâmplă azi. În afară de a arăta că instalaţiile de pe reţea pot face faţă concentraţiilor mai mari de hidrogen, va fi important să se demonstreze şi compatibilitatea cu aparatura finală, inclusiv cu aparatele casnice. În toamna acestui an, Avacon va supune unor testări complete 400 de sisteme de încălzire şi alte tipuri de aparatură a clienţilor din oraşul Schopsdorf. Rezultatele proiectului comun vor servi drept model pentru utilizarea viitoare a hidrogenului în sistemele de distribuţie a gazelor.

Proiectul face parte din iniţiativa E.ON „Green Gas from Green Power”(Gaz eco din electricitate verde), care este centrată pe tehnologia hidrogenului. Centralele PowerToGas (P2G) (Gaz din electricitate) pot converti în hidrogen „verde” electricitatea generată la nivel local de energia eoliană şi solară. Hidrogenul poate fi introdus direct în reţelele de distribuţie a gazelor în limitele admise şi poate fi utilizat de către clienţi pentru a reduce emisiile de carbon rezultate din încălzirea spaţiilor, aplicaţiile în domeniul mobilităţii şi din procesele industriale.

Această aşa-numită decarbonizare are un potenţial imens de transformare a tranzitul electricităţii într-o tranziţie energetică completă: 95 la sută din sistemele actuale bazate pe energie regenerabilă din Germania sunt deja conectate la reţelele de distribuţie. Ca urmare, lumea energiei de mâine va fi în tot mai mare măsură una distribuită, iar integrarea consumului de energie cu producţia acesteia va avea loc şi la nivel local.

Tocmai acesta este lucrul pe care proiectul pilot din Schopsdorf îşi propune să îl realizeze. În contextul în care din ce în ce mai mult clienţii cer gaz verde, E.ON vrea să îşi modernizeze reţelele de distribuţie a gazelor pentru a trans-porta cât mai mult hidrogen posibil. Secţiunea de reţele din sistemul de distribuţie a gazelor a Avacon din Schopsdorf se potriveşte perfect pentru acest proiect întrucât infrastructura reţelelor instalate aici este una reprezentativă pentru întreaga zonă deservită de Avacon, ceea ce înseamnă că rezultatele se pretează unei aplicări extinse.

Thomas König, membru al Consiliului Director al E.ON, comenta: “Putem atinge ţintele Germaniei referitoare la climă doar dacă reducem semnificativ emisiile de carbon din toate sectoarele. De aceea, proiectul de faţă stabileşte standardele pentru întreaga industrie. Creşterea la maximum a concentraţiilor de hidrogen din reţelele noastre de gaze reprezintă un pas important către o lume energetică fără emisii de carbon”

Proiectul va beneficia de o îndrumare comprehensivă din partea experţilor DVGW. Una din ţintele proiectului este să incorporeze cunoştinţele câştigate în elaborarea normelor tehnice ale DVGW şi în acelaşi timp să asigure dublarea limitei adaosului aplicabil în momentul de faţă, de sub zece la sută hidrogen.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *