Acasă » Petrol și Gaze » E oficial: IPO-ul JT Grup Oil a atras în primele zile subscrieri în valoare de 23 mil. lei

E oficial: IPO-ul JT Grup Oil a atras în primele zile subscrieri în valoare de 23 mil. lei

5 iunie 2024
Furnizare
energynomics

În primele cinci zile cu discount de 16%, IPO-ul JT Grup Oil, dezvoltatorul celui mai modern terminal privat de produse petroliere lichide de la Marea Neagră, a strâns subscrieri în valoare de 23 milioane de lei din partea investitorilor, a anunțat compania.

”Cu venituri consolidate anuale de 224 milioane de lei și un profit net de aproape 5,8 milioane de lei în 2023, JT Grup Oil, una dintre cele mai importante companii private de pe piața distribuției de carburanți și unicul acționar al JT Terminal, singurul și cel mai nou terminal privat de produse petroliere din portul Constanța, a strâns subscrieri în valoare de 23 milioane de lei, în primele cinci zile cu discount ale Perioadei de Ofertă”, susțin oficialii companiei.

Operațiunea de piață a debutat în data de 28 mai și se va încheia în data de 10 iunie, compania urmând să fie listată în Piața AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. În primele cinci zile de la deschidere, investitorii au lansat ordine de cumpărare pentru 3.556.000 de acțiuni JT Grup Oil. Începând de pe 4 iunie, investitorii vor subscrie acțiunile la prețul de ofertă de 6,50 lei/acțiune.

Datorită facilităților de care dispune terminalul, JT Grup Oil S.A. are perspective excelente de dezvoltare a business-ului prin intermediul parteneriatelor strategice cu cele mai importante companii din industrie la nivel European, ce și-au manifestat deja intențiile în această direcție. Astfel, conform prospectului aprobat de ASF, și ca urmare a dezvoltării celui mai nou terminal multi-modal, JT Grup Oil estimează pentru următorul an, o dublare a cifrei de afaceri, de la aproximativ 333 milioane de lei cifră de afaceri estimată pentru finalul anului 2024, la aproximativ 663 milioane în 2025.

”Listarea la BVB este o oportunitate pentru noi să fim parte dintr-o poveste de succes, iar pentru investitori reprezintă un moment favorabil să cumpere acțiuni într-o companie cu o reputație impecabilă și cu perspective de creștere semnificative. JT Grup Oil S.A. s-a impus ca un jucător de încredere în industria energiei, a inovat constant și s-a adaptat rapid schimbărilor din piață. Conform previzionărilor noastre, câștigurile viitoare vor fi mai mari decât investițiile, iar odată ce terminalul va fi operațional, concomitent cu reducerea cheltuielilor, datorită automatizării complete a acestuia, ne așteptăm ca profitabilitatea să înregistreze o creștere exponențială în intervalul 2025-2028”, declară Bogdan Aldea, Președinte al Consiliului de Administrație și Directorul General al JT Grup Oil S.A.

Cu un plan de afaceri ambițios și datorită dezvoltării JT Terminal, Grupul urmărește deschiderea de noi puncte de desfacere pentru sectorul B2B și, implicit, creșterea volumelor de combustibili tranzacționate pe piața locală. Investiția în JT Terminal asigură toată infrastructura necesară pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, de la creșterea eficienței operaționale, reducerea costurilor și diminuarea timpilor de așteptare, până la îmbunătățirea serviciilor oferite partenerilor și clienților companiei. Suma de bani obținută din finanțarea atrasă prin oferta publică inițială va rămâne în companie și va fi utilizată pentru extinderea capacităților de stocare și distribuție, precum și pentru implementarea unor noi facilități în nordul și vestul țării.

Odată finalizat, terminalul va dispune de 8 rezervoare cu o capacitate de stocare totală de 31.500 de tone și va gestiona barje cu o capacitate de până la 9.000 de tone, 16 vagoane în același timp, pe două linii ferate paralele, și câte 20 cisterne simultan în zona de încărcare și descărcare. După ce va fi complet operațional, datorită capacităților de stocare, JT Terminal va putea să suplinească aproximativ 1 milion de tone pe an din deficitul de combustibil de pe piața din România, în prezent estimat la 2,5 milioane de tone pe an. De asemenea, capacitatea de distribuție, de 400.000 de litri/zi, va asigura rotația permanentă a stocurilor, fără a permite acumularea unei cantități mari de carburanți, reducând astfel riscul financiar. În plus, dezvoltarea flotei auto și creșterea numărului de stații de incintă, de la 250 la aproximativ 500 de stații, vor contribui la mărirea volumelor tranzacționate și implicit la creșterea cotei de piață.

”Încă din prima zi de lansare a IPO-ului, am fost încântați de răspunsul pozitiv din partea investitorilor. Subscrierea masivă a acțiunilor în primele cinci zile confirmă încrederea pe care investitorii o acordă business-ului nostru. Cu sprijinul partenerilor de încredere și cu ajutorul echipei noastre de profesioniști, suntem siguri că vom continua să obținem succesul dorit și să atingem toate obiectivele stabilite pe termen mediu și lung. JT Terminal este un proiect strategic care va crește în următorii și care va genera o multiplicare a cifrei de afaceri la aproximativ 3 miliarde de lei, în următorii 10 ani. Toate estimările noastre, bazate pe cifre și pe analize din piață, indică o cerere în continuă creștere pentru serviciile de distribuție și stocare carburanți. Având în vedere tendințele actuale și proiecțiile economice, anticipăm o expansiune semnificativă a rețelei noastre și o îmbunătățire  a eficienței operaționale”, adaugă Steluța Lebidov, CFO JT Grup Oil

JT Terminal este o investiție privată, de 25 de milioane de euro, validată inclusiv de statul român prin fondurile nerambursabile atribuite prin intermediul Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pe lângă dezvoltarea propriului terminal, JT Grup Oil asigură furnizarea eficientă și sigură a combustibililor, prin implementarea stațiilor de de incintă, echipate cu tehnologii moderne de monitorizare și control, ce permit o gestionare eficientă a stocurilor și a operațiunilor, fiind proiectate și construite în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. În plus, din dorința de a integra surse de energie regenerabilă și de a promova practici sustenabile în industria energiei, JT Grup Oil va instala panouri fotovoltaice pe stațiile de alimentare self-service.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *