Acasă » Regenerabile » E-Acumulatori.ro estimează piața instalărilor de panouri solare la bloc la peste 800 de milioane de euro

E-Acumulatori.ro estimează piața instalărilor de panouri solare la bloc la peste 800 de milioane de euro

13 iulie 2023
Regenerabile
energynomics

Conform unei analize realizate de E-Acumulatori.ro, piața instalărilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe are un potențial de peste 800 de milioane de euro. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România există, în prezent, circa 88.000 de blocuri, iar valoarea medie a unui proiect de instalare este de aproximativ 10.000 de euro.

„Este o piață cu un potențial enorm și care poate contribui semnificativ la obiectivele de eficientizare energetică ale României, dar și la reducerea cheltuielilor proprietarilor de locuințe la bloc. Considerăm necesară, astfel, includerea asociațiilor de proprietari în viitoarele programe AFM de tip Casa Verde. De asemenea, autoritățile locale publice ar putea să includă instalarea de panouri fotovoltaice în proiectele de reabilitare termică, alături de montarea de pompe de căldură pentru încălzirea apei calde, care pot fi montate în spațiul tehnic sau la subsolurile clădirilor”, a precizat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.

În cazul unui bloc P+4E, este necesară o suprafață de minimum 40 mp, pentru instalarea unui număr de 15 panouri fotovoltaice, cu o putere de cel puțin 6 KWh, valoarea investiției ajungând la circa 8.000 de euro (inclusiv TVA).

La un bloc de 10 etaje (P+10E), pentru o putere de cel puțin 15 KWh, se instalează 40 de panouri fotovoltaice pe o suprafață de minimum 100 mp, valoarea investiției ajungând la circa 14.000 de euro. În ambele cazuri, investiția se amortizează în aproximativ 5 ani.

Opțional, pot fi incluse și baterii de stocare. Pentru P+4E este necesară o baterie de minimum de 5 KWh, care costă 4.000 de euro, iar pentru P+10E este nevoie de una de cel puțin 10 KWh, al cărei preț ajunge la 6.000 de euro, se mai arată în studiu.

„În prezent, există un interes incipient pentru instalarea sistemelor fotovoltaice la bloc. E-Acumulatori.ro, instalator atestat ANRE, susține inițiativele locale publice și private care și-au propus dezvoltarea urbană verde și la bloc. Comunitățile de proprietari trebuie încurajate pentru a produce și a consuma energie verde. De aceea, pentru implementarea sustenabilității și la bloc este indicat ca aceste comunități energetice locative să fie susținute și ajutate prin diverse programe de subvenționare atât de autoritățile locale publice, cât și de către Administrația Fondului pentru Mediu”, a mai declarat Dan Tudose.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *