Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » După scutirile la regenerabile, marea industrie va primi ajutor de stat şi la gaze

După scutirile la regenerabile, marea industrie va primi ajutor de stat şi la gaze

23 iunie 2014
Consumatori
energynomics

Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice lucrează la elaborarea unei scheme de sprijin pentru marii consumatori de gaze naturale, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă.

„Dar se pune întrebarea ce vom face cu micii consumatori de gaze, pentru că este posibil ca la un moment dat preţul reglementat să fie mai mare decât cel de pe piaţa liberă”, a afirmat Niţă, citat de Mediafax, adăugând că această evoluţie a preţului reglementat al gazelor este prognozată pe o perioadă de patru-cinci ani.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, în mai, că procesul de convergenţă a preţurilor gazelor naturale pentru industrie s-a realizat şi nu mai este nevoie să fie majorate preţurile, aşa cum erau angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE).

„Convergenţa preţurilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie să facem creşteri de preţuri pentru industrie, aşa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise să scadă în următoarele luni”, spunea Nicolescu.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014, iar pentru consumatorii casnici în 1 octombrie 2018. Pentru dinamizarea pieţei şi creşterea transparenţei, Departamentul pentru Energie propune pentru o perioadă determinată, între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2018, ca producătorii de gaze naturale să fie obligaţi să tranzacţioneze transparent, nediscriminatoriu şi centralizat un anumit volum de gaze naturale, care va fi stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

„Această obligaţie va fi aplicată, în perioada 1 martie 2015 – 31 decembrie 2018, şi furnizorilor de gaze naturale, atât pentru gazele naturale din intern, cât şi pentru cele din import”, potrivit Departamentului pentru Energie. Totodată, Departamentul pentru Energie propune ca pentru consumatorii noncasnici să fie stabilită o perioadă tranzitorie de opt luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.

Potrivit calendarului de dereglementare, preţul plătit de companii pentru gazele din producţia României va trebui să fie acelaşi cu cel de import. Deocamdată, preţul gazelor româneşti este cu 40% mai mic decât cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al României.

Sper ca de la 1 august preţul energiei să nu mai fie un element destabilizator pentru industrie

Hotărârea de Guvern privind exceptarea marilor consumatori de energie de la plata unei părţi a certificatelor verzi va avea un impact pozitiv pentru industrie, a spus Niţă, care şi-a exprimat speranţa că, de la 1 august, când urmează să fie aplicat acest act normativ, preţul energiei nu va mai fi o povară pentru sectorul industrial. “Sper ca energia electrică, de la 1 august, să nu mai fie un element destabilizator pentru industrie”, a spus Niţă, citat de Agerpres.

Conform unor calcule, marea industrie va cheltui cu 750 de milioane de euro mai puţin pentru energie, anual, în urma acestor reduceri. Oficialul român a adăugat că actul normativ, aprobat săptămâna trecută de Guvern, se află în prezent în analiza Consiliului Concurenţei, apoi va pleca spre aprobare la Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte preţul gazelor, ministrul şi-a exprimat speranţa că vânzarea unor volume de gaze pe bursă va duce la stabilirea unui preţ de referinţă pe această piaţă.

“La gaze, jucătorii să joace pe bursă, pentru stabilirea unui preţ de referinţă. Dacă Petrom are un preţ, Romgaz nu poate să stea în spate, trebuie să obţină acelaşi preţ. Astfel că, împreună cu ANRE, s-a stabilit un preţ de referinţă, care a crescut cu cel puţin 25%, ceea ce din nou a creat greutăţi pentru consumatori. Din acest motiv este nevoie ca o parte din producţia de gaze să fie vândută pe bursă”, a precizat ministrul Economiei.

Niţă a amintit că lucrează la o schemă de sprijin pentru marii consumatori de gaze împreună cu Ministerul Finanţelor.

“Problema este ce vom face cu micii consumatori în perspectivă? Pentru că s-ar putea ca la un moment dat preţul reglementat să fie mai mare decât cel de pe bursă. Asta va mai dura însă câţiva ani. Acum lucrăm la stimularea consumului de energie electrică, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru industrialii mici. Lucrăm şi aici la o schemă de sprijin, dar trebuie să vedem de unde luăm banii”, a mai spus ministrul Economiei.

 

Un comentariu la „După scutirile la regenerabile, marea industrie va primi ajutor de stat şi la gaze”

  1. Cat de naiv trebuie sa fii ca sa pricepi ca economia de piata se bazeaza pe cerere si oferta ??!! Pai daca Romania inchide balanta pe import de gaze … cat de slab profesionist rebuie sa fii ca sa pricepi ca pretul pietii este : PRETUL MARGINAL DE SISTEM . Cat de slab in memorie trebuie sa fii ca sa pricpi ca Oetlinger va pricepe in cele din urma cum e cu conducta monodirectionala de la Szeged ??? Si … cu procesul de la Luxemburg … cum ramane ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *