Acasă » Electricitate » Dumitru Chiriță, președinte al ANRE: Sectorul regenerabil este în sfârșit în linie cu tendința europeană (Energynomics Magazine)

Dumitru Chiriță, președinte al ANRE: Sectorul regenerabil este în sfârșit în linie cu tendința europeană (Energynomics Magazine)

8 decembrie 2022
Distribuţie
Bogdan Tudorache

În 2022, ANRE a acordat 11 noi autorizații de înființare a proiectelor regenerabile mari, cu o putere totală de 695,9 MW. Totodată, în perioada următoare, cu grad ridicat de certitudine privind realizarea și punerea în funcțiune, estimez o creștere cu 965,97 MW a puterii totale instalate în centrale noi, ne-a declarat Dumitru Chiriță, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, în cadrul unui interviu exclusiv acordat Energynomics. ANRE a luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la piețe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale și crearea de instrumente de piață flexibile. Au fost create, de asemenea,  facilități în privința racordării la rețele, în special pentru prosumatori, corelat cu facilitățile acordate de lege pentru valorificarea surplusului de energie produsă. ”În ceea ce privește perspectiva evoluției racordării de noi prosumatori în 2023, o estimare prudentă indică posibilitatea ca un număr de încă 25.000-30.000 de prosumatori să se adauge în anul următor celor aproximativ 30.000 de prosumatori care se vor înregistra până la finele anului curent”, a adăugat președintele ANRE.

 

Care sunt ultimele tendințe, cifre și statistici legate de cererile de racordare ale marilor proiecte eoliene și solare din ultima perioadă? Dar in ceea ce privește stocarea (procentual și volumetric)? Care sunt cele mai importante 10 proiecte?

În legătură cu tendințele privind racordarea prosumatorilor, solicitările de racordare aflate în evidența CN Transelectrica SA și a operatorilor de distribuție sunt de ordinul zecilor de mii, fiind relevante doar prin prisma interesului manifestat de operatorii economici. Concretizarea în racordări efective de noi capacități este mult sub 10% din numărul cererilor depuse.

Vă prezint mai jos o situație a contractelor de racordare aflate în evidență la operatorii de rețea, puterile ce se intenționează să se racordeze și estimarea de punere în funcțiune la data de 30.09.2022.

Referitor la proiectele cu puteri instalate mari, de ordinul zecilor de MW, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a acordat în anul 2022 un număr de 11 noi autorizații de înființare cu putere totală de 695,9 MW. Totodată, în perioada următoare, cu grad ridicat de certitudine privind realizarea și punerea în funcțiune, estimez o creștere cu 965,97 MW a puterii totale instalate în centrale noi.

În ceea ce privește stocarea, investițiile se derulează lent, astfel că, în momentul de față, am acordat două autorizații de înființare pentru:

  • CET ARAD SA pentru Instalație de stocare 2×1 MW și Baterie motoare termice cu Pe de 21,84 MW și Pt 21 MW (sunt deja puse în funcțiune și incluse în licență)
  • MEGALODON STORAGE SRL pentru Instalație de stocare cu Pe de 7,4 MW care nu e adăugată unei capacități de producere de energie electrică (sunt deja puse în funcțiune și urmează să se acorde licență).

 

Care sunt principalele cifre și statistici legate de cererile de racordare ale prosumatorilor? Dar în ceea ce privește stocarea?

Situația privind numărul de prosumatori racordați la rețeaua de distribuție a operatorilor de distribuție concesionari la sfârșitul lunii septembrie este de 26.877 de prosumatori, iar puterea totală instalată a acestora este de 256.141 KW.

În ceea ce privește perspectiva evoluției racordării de noi prosumatori în 2023, o estimare prudentă indică posibilitatea ca un număr de încă 25.000-30.000 de prosumatori să se adauge în anul următor celor aproximativ 30.000 de prosumatori care se vor înregistra până la finele anului curent. Evident, acest număr este dependent de existența stocurilor de panouri fotovoltaice, de invertoare şi aparataj de măsură și protecție pe piața specifică pentru anul următor, și nu în ultimul rând de existența personalului calificat care să realizeze instalațiile și să depună documentația specifică la operatorii de rețea.

 

Care au fost principalele acțiuni ale ANRE din ultima perioadă întreprinse pentru a facilita accelerarea investițiilor în regenerabile și pentru a ne asigura independența energetică?

ANRE a luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la piețe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale și crearea de instrumente de piață flexibile. Au fost create, de asemenea,  facilități în privința racordării la rețele, în special pentru prosumatori, corelat cu facilitățile acordate de lege pentru valorificarea surplusului de energie produsă.

Din punct de vedere al procesului de racordare la rețelele electrice de interes public a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, am revizuit cadrul de reglementare privitor la racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public.

În ceea ce privește racordarea la rețelele electrice a locurilor de consum și de producere aparținând prosumatorilor, am elaborat o procedură dedicată acestei categorii de utilizatori, cu descrierea procesului de racordare atât pentru locurile de consum și de producere noi, cât și pentru situația instalării de capacități de producere din surse regenerabile la locuri de consum existente. Procedura se adresează prosumatorilor care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri instalate de până la 400 kW.

În cadrul procesului de racordare, pentru activitățile operatorului de distribuție, am alocat termene de realizare reduse față de cele aferente altor categorii de utilizatori și am stabilit prevederi prin care utilizatorii respectivi au posibilitatea de a alege și chiar de a încheia cu un operator economic atestat contractul pentru proiectarea și execuția instalației de racordare.

De asemenea, în cazul în care la instalația de utilizare a unui loc de consum existent se racordează instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile și nu se realizează lucrări suplimentare sau modificări în instalațiile electrice existente din amonte de punctul de delimitare cu rețeaua electrică publică, operatorul de distribuție emite certificatul de racordare fără a mai fi necesară actualizarea avizului tehnic de racordare, în baza unei notificări a utilizatorului. Notificarea, însoțită de documentația completă prevăzută în aceasta, se transmite după realizarea instalației de producere a energiei electrice racordate la locul de consum existent.

Pentru fiecare dintre situațiile posibile privind racordarea prosumatorilor, procedura prevede formate cadru pentru cererea de racordare, cu menționarea explicită a informațiilor necesare referitoare la utilizator, a datelor tehnice aferente instalației de utilizare și a documentelor necesare.

Toate acestea contribuie la diminuarea duratei întregului proces, facilitând astfel racordarea unui număr cât mai mare de prosumatori. În sprijinul prosumatorilor vin și prevederile cadrului de reglementare referitoare la suportarea de către operatorul de distribuție a costurilor cu achiziția și montarea grupului de măsurare a energiei electrice sau a blocului de măsură și protecție complet echipat. Totodată, operatorul de distribuție are obligația de a pune la dispoziția operatorului economic atestat care execută instalația de racordare aceste echipamente, cu excepția contorului de măsurare a energiei electrice, iar operatorul economic atestat are responsabilitatea de a le monta.

Având în vedere dificultățile întâmpinate de operatorii de distribuție în ultima perioadă în ceea ce privește aprovizionarea cu contoare pentru măsurarea energiei electrice, pentru a evita blocarea procesului de racordare a prosumatorilor, au fost incluse în procedură prevederi derogatorii de la condiționarea punerii sub tensiune a instalațiilor de utilizare de montarea grupurilor de măsurare necesare în instalațiile prosumatorilor.

De asemenea, pentru a oferi cât mai multe infor­mații referitoare la procesul de racordare a locurilor de consum și de producere aparținând prosumatorilor, am întocmit un ghid dedicat acestei categorii de utilizatori și am realizat scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situațiile prevăzute în procedură, cu detalierea activităților alocate utilizatorului, operatorului de distribuție și operatorului economic atestat care proiectează și execută instalația de racordare, precum și cu menționarea termenelor aferente fiecărei activități, prevăzute în actul normativ.

 

Ce ar trebui să facem pentru a avea o piață mai bine adaptată regenerabilelor? Dar pentru a accelera investițiile în rețea? Dar în ceea ce privește demand-response – ce se poate face pentru a accelera adoptarea sa în România?

Pentru a avea o piață mai bine adaptată regenerabilelor, în primul rând este nevoie de un mediu de afaceri stabil, predictibil, concurențial, care să confere sustenabilitate investițiilor. Depășirea situațiilor de criză este obligatorie, însă parte a crizei este chiar lipsa energiei din surse alternative celor clasice. Regenerabilele sunt opțiunea nr. 1 în acest context iar investițiile în rețea sunt inevitabile. Cu toate acestea, adaptarea/optimizarea producției locale mici/micro la consumul din imediata apropiere poate substitui investițiile în rețea, prin descărcarea acestora în amonte.

De asemenea, pentru a asigura o funcționare adecvată a regenerabilelor, fără a mai face modificări în piața de energie, ar trebui ca mai întâi să fie introduse stimulente puternice pentru stocare, ceea ce ar rezolva și creșterea capacității de absorbție a rețelelor pentru noi capacități regenerabile, fără alte investiții suplimentare.

În ceea ce privește soluția de demand-response (răspunsul la cerere), este o opțiune foarte dependentă de preț. Pe actuala tendință de reducere a consumului ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor în piață, implementarea unei astfel de opțiuni trebuie să fie atent cântărită din punct de vedere a eficienței economice și a efortului bugetar. Demand-response are creat cadrul de reglementare pentru valorificare în piață (inclusiv ca resursa de echilibrare), însă până în prezent nu a generat interes din partea clienților finali. Spectrul eventualelor deconectări sau limitări în caz de criză de energie sau de urgență energetică ar putea determina în viitor clienții finali să reconsidere opțiunea de valorificare a capabilităților lor de răspuns.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din decembrie 2022 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *