Acasă » Electricitate » Dumbrăveanu: Lucrăm la un cadru legislativ legat de comunitățile de energie ale cetățenilor

Dumbrăveanu: Lucrăm la un cadru legislativ legat de comunitățile de energie ale cetățenilor

13 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei are în vedere dezvoltarea unui set de reglementări şi a unui ghid care să permită clienților activi să acționeze pe piață şi să se constituie în comunități energetice ale cetățenilor, a declarat, marți, Claudiu Dumbrăveanu, director general în cadrul ANRE.

„Noi lucrăm la dezvoltarea unui cadru legislativ pentru a detalia şi a clarifica aspecte legate de acest topic şi mă refer la clienții activi şi la comunitățile de energie ale cetățenilor. (…) Avem în vedere dezvoltarea unui set de reglementări şi a unui ghid care să permită clienților activi să acționeze pe piață şi să se constituie în comunități energetice ale cetățenilor. Aceştia, conform legii şi conform directivelor, au drepturi. Noi am configurat câteva modele de comunitate energetică, dar ele sunt mai multe”, a spus Dumbrăveanu, citat de Agerpres.

Acesta a prezentat patru modele de comunitate energetică a cetățenilor. Primul este cel al unei comunități formate din mai mulți prosumatori (cum ar fi cazul unui complex rezidențial, al unui cartier sau unui sat, unde mai mulți cetățeni şi-au instalat instalații fotovoltaice) care doresc să se constituie într-o comunitate energetică pentru a-şi maximiza bunăstarea prin consumul energiei produse, iar surplusul să poate fi injectat în rețea.

„Evident, scopul final al unei comunității nu este neapărat profitul, dar dacă profitul apare, el poate fi ori împărțit ori investit în eficiență energetică, în consolidarea izolației termice a clădirilor sau în stocare. Şi aici am imaginat acest model în care mai mulți prosumatori se asociază şi se constituie ca o comunitate care furnizează către membrii comunității, ca un furnizor. Comunitatea cumpără o parte din energie, iar pe cea în surplus o vinde pe piață. Pentru aceasta este nevoie de constituirea acestei comunități ca persoană responsabilă cu echilibrarea şi contactul cu operatorul de distribuție. În acest caz, comunitatea ar trebui să se înregistreze ca persoană juridică şi să îşi ia licențele necesare pentru acționarea ca furnizor sau ca producător. (…) Noi avem în vedere unele facilități pe care am putea să le acordăm la obținerea de licențe de furnizare şi de exploatare a instalațiilor de producție”, a explicat directorul ANRE.

Un alt model prezentat de Dumbrăveanu este cel al unei investiții comune, ca de exemplu locatarii dintr-un bloc care împreună realizează o investiție şi pot acționa ca o comunitate sau pot acționa ca un client activ. Aceştia trebuie însă să-şi fundamenteze un mod de împărțire a rezultatelor, procentual, în funcție de contribuția fiecăruia. În acest caz nu este nevoie de licență, pentru că se apelează la un furnizor.

Al treilea model prezentat de oficialul ANRE este tot al unei comunități care realizează o investiție comună, dar care necesită licență şi poate participa la piață.

Ultimul caz, care a adus câteva provocări, potrivit lui Claudiu Dumbrăveanu, este cel privind share-uirea energiei.

„Noi ne-am gândit la câteva mecanisme de împărțire şi la formule şi la modul în care noi le vom detalia. Formulele de împărțire a energiei se pot face de către membrii comunității sau poate ANRE să recomande o formulă de împărțire. În acest caz este nevoie de o cooperare cu operatorul de distribuție care, contra cost evident, ar trebui să integreze energia produsă şi să realizeze pe baza citirilor contoarelor sau pe baza profilelor situația energiei share-uite şi, mai departe, un calcul destul de complex în care determină energia consumată în contor şi din care scade energia primită de la instalația comunității şi aici se complică puțin…”, a precizat directorul ANRE.

Pe de altă parte, Claudiu Dumbrăveanu a subliniat că, în opinia sa, prosumatorul este un caz particular al clientului activ, clientul activ fiind acel client care îşi produce energia şi care are dreptul să o vândă, să o împartă cu alți clienți, să participe la piață, sau să închirieze unui terț, care nu este client activ.

Conform datelor prezentate de acesta, în prezent, în România sunt circa 80.000 de prosumatori, cu o putere instalată de aproximativ 1.100 de megawați şi se estimează ca până la sfârşitul anului această putere instalată să ajungă la 1.400 de megawați.

„De aceea sunt câteva provocări pe care sistemele şi rețelele electrice trebuie să le treacă cu bine şi anume managementul congestiilor, serviciile de reglaj al tensiunii etc”, a punctat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *