Acasă » Electricitate » AHK România: Soluții germane de eficientizare pentru clădiri consumatoare de energie

AHK România: Soluții germane de eficientizare pentru clădiri consumatoare de energie

14 septembrie 2023
Electricitate
energynomics

Cu unele diferențe de la o țară la alta, mulți cetățeni din Europa Centrala și de Est locuiesc în blocuri ce necesită modernizare urgentă, sunt în situația de sărăcie energetică, au pierderi de energie din instalații, plătesc o mare parte a veniturilor pe facturile la energie, chiar dacă energia este subvenționată.

Pornind de la aceste caracteristici menționate în cadrul simpozionului „Eficiența energetică și energiile regenerabile în sectorul construcțiilor, inclusiv în clădirile de patrimoniu”, opt firme germane au adus în România soluții de eficientizare a consumului de energie: Böger Systemklinker, Econtech-Theiss, Energiewerkstatt GmbH & Co. KG, LMT Leuchten + Metall Technik, RCT – Remote Control Technology, SICC Coatings, Sievert SE, SUNSET Energietechnik. Soluțiile au fost prezentate în cadrul evenimentului organizat marți, 12 septembrie, la InterContinental Athénée Palace Bucharest, de către Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).

„Deși România este din 2019 un exportator net de energie, trebuie totuși să-și eficientizeze consumul, un element important și în PNRR. Tranziția către energia verde și eficiența energetică a fost o provocare și pentru industria din Germania, fapt ce a impulsionat companiile să dezvolte inovații pe zona de energie. Ne bucurăm că aici sunt firme care vor prezenta aceste soluții. La rândul lor, reprezentanții companiilor și instituțiilor românești au posibilitatea să-și aducă aportul la îmbunătățirea situației energetice în România”, a declarat în deschiderea simpozionului Sandrina Köbinger, șefa Serviciului economic din Ambasada Germaniei la București.

Companiile germane și-au prezentat pe scurt produsele – materiale și tehnologii în construcții – care asigură eficiența energetică pe termen lung. Scopul este ca prin aceste soluții să crească durata de viață a unei clădiri, cu economisirea de energie, au spus reprezentanții companiilor germane. „Dacă respectivele clădiri arată bine, le crește valoarea de piață și crește și confortul locatarilor”, au spus ei. Printre soluțiile prezentate se numără materiale de izolare pentru acoperiș și fațade, cu elemente compozite de izolare termică și fonică, ce se prind cu șuruburi; o membrană reflectivă de acoperiș, care reduce căldura dar și umiditatea în interior; sisteme de montare și tencuieli, cu consum redus de ciment; sisteme integrate pentru optimizarea consumului de energie, personalizate la cererea clientului, care pot fi pompe de căldura, sisteme de încălzire pe biomasa, sisteme  fotovoltaice, de ventilație, de dezumidificare cu recuperare de căldură, dotarea cu perdele verzi de umbrire cu efect de răcire, sisteme de alarmă pentru protecția de gaze periculoase. Alte soluții prezentate au fost centralele de cogenerare, sistemele de iluminat arhitectural pentru gări, stații de metrou, tuneluri, sistemele inteligente de monitorizare de la distanță, diverse sisteme solare de producere a energiei verzi.

În a doua parte a zilei discuțiile s-au axat pe oportunități și provocări în sectorul construcțiilor, inclusiv în clădirile de patrimoniu prin implementarea soluțiilor de eficiență energetică și energii regenerabile. Au fost discuții consistente cu Răzvan Munteanu, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Cristian Hiver, Trustul de Clădiri Metropolitane SA, Rafat Kamal, REC Immpuls. Johannes Becker, TPA Admin SRL și Carmen Rădulescu, STALFORT Legal. Tax. Audit. Au subliniat că legislația actuală setează cadrul necesar, iar fondurile europene disponibile în actuala perioadă de finanțare creează oportunități atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat.

Din dezbateri a reieșit că este nevoie de câștigarea încrederii comunităților în vederea implicării acestora in proiecte, de răbdare, dar și de creșterea profesionalismului și seriozitate în pregătirea proiectelor.

Autoritățile publice ar trebui să fie trend setter în aplicarea soluțiilor de eficiență energetică și energiilor regenerabile în clădiri.

La eveniment au participat reprezentanți ai companiilor românești și germane din domeniu, ai administrației publice centrale și locale, ai institutelor de cercetare, universităților, muzeelor, agențiilor guvernamentale, firmelor de arhitectură.

Simpozionul face parte din proiectul inițiat și finanțat de Ministerul Federal al Economiei și Protecției Climatice (BMWK) pentru companiile germane interesate să dezvolte afaceri bilaterale în domeniul eficienței energetice și are ca scop promovarea pe piața românească a sistemelor și produselor germane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *