Acasă » Petrol și Gaze » Dragoș Bărbulescu, E.ON România: Lipsește o strategie națională a hidrogenului și o asumare politică a mix-ului energetic

Dragoș Bărbulescu, E.ON România: Lipsește o strategie națională a hidrogenului și o asumare politică a mix-ului energetic

14 iulie 2021
Petrol și Gaze
Gabriel Avăcăriței

Tranziția energetică a adus hidrogenul în punctul central, acesta fiind și un important element de stocare a energiei, în special pentru producătorii din surse regenerabile, a afirmat Dragoș Bărbulescu, CFO, E.ON România, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Din această perspectivă, România este foarte bine situată, întrucât rețelele de gaze pot contribui în viitor la integrarea hidrogenului, ca element de tranziție. România dispune de un atu, care trebuie, însă, valorificat. Din perspectiva actuală, ne dorim să extindem gazeificarea la nivel național. Această dorință, deja legiferată la nivelul României, nu ține însă, cont de partea de hidrogen. Nu există, la ora actuală, o strategie la nivelul guvernului și o asumare politică a mix-ului energetic viitor”, a mai spus el.

E.ON are în derulare în Germania peste 30 de proiecte-pilot legate de hidrogen și impactul său asupra rețelelor. ”Ne punem la dispoziție expertiza și experiența, pentru guvern și factorii decidenți, în vederea dezvoltării unei strategii coerente pentru perioada următoare. Din acest punct de vedere, vedem nevoia ca planurile de extindere și de conectare la rețelele de gaze naturale să permită extinderea rețelelor luând în calcul și faptul că ele trebuie folosite și pentru hidrogen. În Germania, testăm posibilitatea de a injecta până la 20% hidrogen în gazele naturale. Dorim să testăm și în România, să avem proiecte-pilot, în colaborare, bineînțeles, cu autoritățile centrale și locale, pentru a arăta sustenabilitatea, în viitor, a unei asemenea abordări, care sunt condițiile în care ea se poate realiza”, a mai spus el.

”Din perspectiva cadrului legislativ, ceea ce există în prezent în legislație pentru dezvoltarea rețelelor nu este aliniat cu perspectiva unui mix de hidrogen cu gazele naturale sau cu alte gaze verzi. Pe de altă parte, avem astăzi și această imposibilitate practică de a apela și la alte surse de finanțare în afara surselor operatorilor de distribuție. Acesta este o mare problemă, nu atât din perspectiva noastră, cât și a autorităților locale, care au capabilități de a finanța. Legislația nu permite corelarea unor asemenea proiecte cu planurile de dezvoltare locale și nu putem să prioritizăm investițiile într-un mod care să țină cont de volumul de consum și de potențialul de consum viitor în acele rețele. Din această perspectivă am dezvoltat o propunere legislativă, împreună cu Ministerul Energiei, pe care am înaintat-o factorilor decidenți prin care ajungem la o abordare mult mai sustenabilă pentru viitor”, a adăugat el.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *