Acasă » Electricitate » Dragnea susține că Hidroelectrica nu va fi inclusă în fondul suveran de investiții

Dragnea susține că Hidroelectrica nu va fi inclusă în fondul suveran de investiții

17 iulie 2017
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Liderul partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, neagă afirmațiile fostului premier Victor Ponta conform cărora Hidroelectrica ar urma să fie inclusă în fondul suveran de investiții al României și apoi înstrăinată ”unor prieteni ‘din afară’”. ”Este o minciună”, a afirmat Dragnea, într-o declarație televizată, luni, 17 iulie.

Victor Ponta scrisese pe pagina sa de socializare sâmbătă, 15 iulie că ”în 2017 se doreşte cu insistenţă (ca Hidroelectrica – n.r.) să fie inclusă în faimosul ‘Fond Naţional de Dezvoltare şi Investiţii’ că să treacă pe degeaba de la Statul Român la nişte prieteni ‘din afară’ ai celui care este azi cel mai puternic om politic din România”.

„Conform Strategiei adoptate în 2014, Hidroelectrica trebuia să fie listată la Bursă din Londra şi cea din Bucureşti (pe modelul de succes al Romgaz şi Transgaz – companii pe care le vedeţi acum în topul celor mai valoroase şi profitabile ale României în 2016). Însă domnul Liviu Dragnea a decis să nu mai facă listarea şi să includă Hidroelectrica în Fondul Naţional Suveran de Investiţii ( cel care iată tot întârzie să apară în ciuda presiunilor extraordinare la care au fost supuşi şi Grindeanu şi Tudose)! Cred că acest mod netransparent şi total neuzual în practică Uniunii Europene poate duce la situaţia în care Statul Român va pierde pe degeaba controlul asupra celei mai importante companii pe care încă o deţine”, a declarat Ponta.

„În 2012 când am venit la guvernare „Hidroelectrica” fusese devalizată intenţionat şi avea pierderi de peste 500 milioane RON – nimeni nu a fost vreodată măcar anchetat pt asta, ce să mai vorbim de recuperarea prejudiciului… în 2012 a fost introdusă în programul de insolvenţă şi restructurare şi în 2016 a făcut profit de 1,2 Miliarde Ron”, a mai scris Ponta.

El susține că a luat decizia de intrare în insolvenţă şi restructurare la propunerea şi cu sprijinul lui Daniel Chiţoiu – Ministrul Economiei de atunci şi a lui Florin Georgescu – Ministrul Finanţelor, care, împreună cu Remus Borza, cel care a realizat ”efectiv procedurile de insolvenţă, restructurare şi management”, sunt cei care ”au salvat Hidroelectrica.”

Probleme despre care nimeni nu vrea să vorbească

Victor Ponta a mai scris că în cazul companiei există probleme ”despre care nimeni nu vrea să vorbească”.

”Statul a fost fraudat cu cel puţin 1 miliard de Euro până în acest moment nu a făcut nimeni niciun dosar penal / nu s-a recuperat niciun euro sau leu din banii pierduţi! De ce? Cine îi protejează pe autori? Cine închide ochii?”, scrie Ponta pe pagina sa de facebook.

Ponta mai spune că statul român ar putea plăti daune de 250-300 de milioane de euro în cazul în care va pierde procesele cu ”băieții deștepți”.

”Deşi în România procesele civile s-au încheiat în mod pozitiv pentru noi – firmele „băieţilor deştepţi” care trăgeau profituri colosale din Hidroelectrica au dat în judecată Statul Român la Paris la ICSID / deşi a intrat în funcţie în Ianuarie 2017, până în această zi Ministrul Energiei nu a plătit taxele de judecată, avocaţii şi experţii care să ne sprijine să câştigăm procesul de la Paris – în această situaţie cel mai probabil vom pierde „prin neprezentare” şi statul român că plăti daune de 250-300 milioane de euro către cei care ne-au păgubit şi înainte de 2012”, afirmă Ponta.

Ponta nu este nici partizanul politicilor sociale ample demarate de PSD. ”Din profitul obţinut în 2016 Guvernul a decis să ia la buget 90%…asta în loc să ceară Companiei să facă investiţiile absolut necesare pentru întreţinerea şi retehnologizarea mijloacelor de producţie – dacă o ţinem aşa încă 2-3 ani practic tot profitul şi competitivitatea se vor evaporă”, spune Ponta.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *