Acasă » Uncategorized @ro » Drăgan: Sperăm ca, în acest an, CE să aprobe programele de decarbonare ale Complexului Oltenia

Drăgan: Sperăm ca, în acest an, CE să aprobe programele de decarbonare ale Complexului Oltenia

9 septembrie 2021
Uncategorized @ro
Energynomics

Programele de decarbonare pe care Complexul Energetic Oltenia le desfăşoară în prezent sperăm să fie aprobate de Comisia Europeană în acest an, a declarat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Dan Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.

„Ştim foarte bine că judeţul Gorj este regiunea cu cea mai mare emisie de CO2 din România şi, totodată, având în vedere necesitatea de a atinge ţintele setate prin Planul Naţional de Energie şi Schimbări Climatice, prin Strategia Energetică şi potenţialele ţinte care vor fi negociate prin Pachetul Fit for 55, avem în evaluare în acest moment, împreună cu Comisia Europeană, Planul de decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Prin acest plan se doreşte instalarea unor capacităţi adiţionale de aproximativ 725 MW în tehnologii fotovoltaice şi, totodată, a unor capacităţi adiţionale care să folosească gazul ca şi combustibil de tranziţie, a unor capacităţi de producţie pe ciclu combinat de aproximativ 1,2 GW. Aceste capacităţi instalate de gaz vor fi necesare pentru a ajuta toată această dezvoltare, tranziţie şi a asigura un echilibru al Sistemului Energetic Naţional, dar şi de a nu pune în pericol dezvoltarea surselor regenerabile, fotovoltaice, eoliene, geotermale şi de altă natură pe care România doreşte să le dezvolte (…) Toate aceste programe de decarbonare pe care Complexul Energetic Oltenia le desfăşoară sperăm să fie aprobate în acest an”, a afirmat Drăgan, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialului, pentru locurile de muncă ce se vor pierde în perioada următoare la Complexul Energetic Oltenia, ca urmare a transformării şi decarbonării Sistemului Energetic Naţional, vor fi puse la dispoziţie resurse financiare semnificative.

„Trebuie să ne gândim cum să deosebim problema decarbonării de probleme sociale (…) Acest plan de restructurare a Complexului Energetic Oltenia trebuie să aibă succes, iar la nivelul anului 2026 să putem spune că noile capacităţi instalate în această regiune vor contribui esenţial la atingerea ţintelor climatice pe care România şi le-a stabilit. Ştim că avem peste 7.000 de angajaţi, astăzi, la Complexul Energetic Oltenia şi alţi 3.600 de angajaţi care sunt strict legaţi prin companiile care interacţionează cu Complexul. Pentru toate aceste locuri de muncă ce se vor pierde în perioada următoare datorită parcursului, transformării şi decarbonării Sistemului Energetic Naţional vor fi puse la dispoziţie resurse financiare semnificative, care trebuie folosite cu înţelepciune printr-o bună colaborare între autorităţile centrale şi locale. Prin Fondul de modernizare, de exemplu, avem resurse suficiente care vor fi alocate, inclusiv pentru transformarea producţiei care foloseşte combustibili fosili către o producţie care foloseşte resursele regenerabile, inclusiv hidrogenul”, a susţinut Dan Drăgan.

Acesta a menţionat că autorităţile au în plan dezvoltarea în regiune a unei reţele noi de distribuţie a gazelor naturale, fapt ce poate duce la crearea de noi locuri de muncă, în următorii ani.

„Totodată, în această regiune ne gândim la dezvoltarea unui sistem de distribuţie a gazelor naturale, o reţea nouă care să fie pregătită pentru inserţia de hidrogen şi gaze decarbonate. Această reţea nouă pe care dorim să o dezvoltăm în regiune poate atrage, în următorii patru – cinci ani, un număr semnificativ de persoane care îşi vor găsi, astfel, un nou job”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Energiei.

La jumătatea lunii aprilie a acestui an, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat de 664,1 milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, pentru achiziţia de certificate de emisii aferente anului trecut. Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare şi neplata acestora conduce la compromiterea planului şi reforma în producerea energiei electrice precum şi întregul proces de decarbonare şi tranziţie către neutralitatea climatică.

Totodată, senatorii au adoptat, în data de 10 mai 2021, proiectul iniţiat de Guvern care are ca obiect de reglementare modificarea OUG nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societăţii „Complexul Energetic Oltenia” – SA.

În plus, la finele lunii iulie, Guvernul a adoptat hotărârile prin care alocă 6,82 milioane de lei pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Oltenia (CEO), respectiv 16,13 milioane de lei pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara (CEH), informează Ministerul Energiei.

Sumele sunt alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021.

Cu o putere disponibilă de 3.570 MW, Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari producători de energie din România şi contribuie la asigurarea securităţii energetice naţionale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producţiei a crescut până la aproape 35%.

Greenpeace România, în colaborare cu Energy Policy Group (EPG), a organizat miercuri dezbaterea online cu tema „Tranziţia energetică – provocări locale şi naţionale”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *