Acasă » Electricitate » Dobra (Alro): Anul viitor am putea fi afectați de creșterea prețului electricității

Dobra (Alro): Anul viitor am putea fi afectați de creșterea prețului electricității

17 octombrie 2017
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Pentru producătorul de aluminiu Alro nu au existat probleme în asigurarea energiei la preț normal pentru anul 2017, însă din 2018 ar putea exista creșteri de preț. Multe companii se plâng că din cauza creșterilor de preț de pe bursa electricității au fost nevoite să renegocieze chiar de câteva ori prețul cu furnizorii. Alro cumpără, însă, toată energia de pe bursa OPCOM, a declarat directorul general al Alro, Gheorghe Dobra, pentru energynomics.ro.

”Ne așteptăm să fim afectați de creșterea prețurilor din acest an abia din 2018. Anul acesta nu am avut ce renegocia pentru că de un an de zile cumpărăm toată energia de pe OPCOM. Avem un departament de energie care lucrează continuu. Am avut în februarie niște furnizori care au dispărut, însă am reușit după o lună de zile să cumpărăm energia tot de pe OPCOM, la un preț competitiv. Pentru anul acesta contractele au fost semnate deja”, a răspuns Dobra unei întrebări energynomics.ro.

El a explicat că în alte țări nu toată energia se tranzacționează pe bursă. ”Din punctul meu de vedere, ceva din piața energiei nu funcționează…atunci când 30-40% se tranzacționează pe piața zilei următoare…sau pe piața de echilibrare. Nu vreau să mă pronunț, dar e ceva care nu funcționează, nu știu ce”, a mai spus el.

“Nu sunt un expert în Bursă, dar, după modul în care funcționează, bursa energiei îmi aduce aminte tot de acum 20 de ani, când leul nu era total convertibil și era o piață gri în care astăzi era o valoare de, să zicem, A și a doua zi era de 2A sau de 3A. Piața mi se pare că nu este echilibrată, iar eu o să vă dau un exemplu cu câteva cifre: Ne trebuie aproximativ 3 TW, 3 milioane de MWh ca să putem funcționa la capacitatea pe care o avem astăzi, pentru că avem o hală oprită tot din lipsă de energie pentru că nu se poate tranzacționa energie pe termen lung, iar ca să ne asigurăm acest necesar avem 31 de contracte până acum, foarte greu de administrat”, a afirmat ulterior Dobra, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, piața pentru marii consumatori nu funcționează, iar o firmă din industria metalurgică sau din industria chimică are nevoie de contracte de energie pe termen lung. “Există o sincopă, există ceva care nu funcționează cum trebuie și cred că trebuie rezolvat. Dacă mă întrebați ce, nu aș putea să vă răspund exact, dar noi ne confruntăm cu situații…și în momentul de față avem energia asigurată cam 75% — 80% pentru anul viitor. Mai este o problemă care trebuie rezolvată și aceasta trebuie rezolvată de reglementator. Nu se poate să avem 30%, 40% — sau chiar 50% uneori — consum bazat pe Piața Zilei Următoare (PZU) care este o piață penalizatoare”, a mai afirmat Dobra.

O soluție ar fi importul, dar Dobra susține că nu sunt șanse mari de import pentru că Bulgaria, de exemplu, are o taxă de export de 4,8 euro pe MW. Acesta a precizat că, în februarie, când a fost o situație dificilă, în Bulgaria s-au interzis exporturile, în România nu.

Cumulat, în cei 20 de ani de listare la BVB, Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari, un profit net de 780 de milioane de dolari și investiții totale de peste 680 de milioane de dolari, din care 570 de milioane de dolari de la intrarea în proprietate privată, respectiv din 2002. Producția totală de aluminiu electrolitic a fost de patru milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat de peste 4,5 milioane de tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *