Acasă » Regenerabile » Doar 8 țări din UE au raportat Comisiei dificultăți în utilizarea PPA-urilor pentru regenerabile

Doar 8 țări din UE au raportat Comisiei dificultăți în utilizarea PPA-urilor pentru regenerabile

18 ianuarie 2022
Regenerabile
energynomics

Contractele de achiziție de energie din surse regenerabile (PPA) – contracte directe între companii și furnizorii de energie electrică – sunt de așteptat să devină un motor principal pentru punerea în funcțiune a mai multor capacități bazate pe surse regenerabile în următorii ani. Totuși, adoptarea acestui concept a fost mult mai lentă decât se aștepta. Deși țările UE au fost obligate ca în planurile naționale pentru energie și climă (PNIESC) să raporteze și să elimine orice bariere în PPA-urilor pentru  regenerabile, doar 8 țări UE au făcut acest lucru.

Prin urmare, Comisia Europeană (CE) a decis să ofere orientări cu privire la modalitățile de reducere a duratei și complexității acestor proceduri. Pe 18 ianuarie, CE a lansat o consultare publică cu privire la modul de îmbunătățire a procedurilor de acordare a permiselor pentru proiectele din surse regenerabile și de facilitare a acordurilor de achiziție de energie (PPA). Contribuțiile colectate vor servi drept pregătire a unui document de orientare pe care Comisia urmează să îl publice în această vară, pentru a facilita accelerarea implementării de proiecte bazate pe surse regenerabile în UE, în contextul ambiției de a atinge cel puțin 40% din sursele regenerabile în energie. amestecați până în 2030.

Barierele administrative, în special în ceea ce privește acordarea de autorizații, au fost de multă vreme identificate ca un blocaj comun pentru implementarea proiectelor de energie regenerabilă care descurajează potențialii investitori. În timp ce Directiva privind energia din surse regenerabile din 2018 a introdus reguli privind organizarea (punctele unice de contact) și durata maximă a procesului de acordare a permiselor, părțile interesate au subliniat modul în care orientări suplimentare, precum partajarea de bune practici, ar contribui la îmbunătățirea în continuare pe teren.

Consultarea publică analizează barierele cheie și bunele practici pentru accelerarea procedurilor de autorizare pentru proiectele de energie regenerabilă – cu întrebări adresate autorităților publice, întrebări adresate promotorilor și asociațiilor de proiecte și, mai larg, întrebări despre cum să facilităm cel mai bine PPA.

În conformitate cu principiile UE pentru o mai bună legiferare, consultarea va dura 12 săptămâni până la 12 aprilie 2022. Consultarea este disponibilă în toate cele 24 de limbi ale UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *