Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Divizia de petrol a Gazprom cumpără 11 benzinării în Bulgaria

Divizia de petrol a Gazprom cumpără 11 benzinării în Bulgaria

14 februarie 2014
Consumatori
energynomics

Gazprom Neft, divizia de petrol a Gazprom, își consolidează poziția pe piața de distribuție de carburanți din Bulgaria prin cumpărarea a 11 benzinării aflate până acum în proprietatea a trei firme: OMV Bulgaria, Bultrans Oil și Lite Commerce, informează Novinite citată de Mediafax.

Cele 11 benzinării vor fi cumpărate prin subsidiara NIS Petrol din Serbia. Gazprom Neft va ajunge astfel să dețină în Bulgaria 35 de benzinării și 12 terenuri. Potrivit agenției bulgare, în acest an Gazprom Neft va demara pe acele terenuri construcții de benzinării în investiții tip greenfield.

Gazprom Neft vrea ca până la finalul acestui an să dețină circa 50 de benzinării în Bulgaria. Gazprom a folosit compania NIS Petrol pentru investiții substanțiale în sectorul de petrol și gaze din Bulgaria și în alte țări din Sud-Estul Europei, iar o parte consistentă din alimentarea stațiilor sale de distribuție este asigurată de rafinăria din Pancevo.

Gazprom Neft a început dezvoltarea reţelei de benzinării din Bulgaria în toamna anului 2011. În România, compania NIS Petrol vrea ca până la sfârşitul anului 2015 să aibă 20-25 de benzinării în Bucureşti şi împrejurimi, dintr-un total de 120 de unităţi pe care vrea să le construiască în România.

Filiala din România a companiei NIS a deschis prima benzinărie în România la sfârşitul anului 2012 şi în prezent are 13 unităţi, alte 10 staţii fiind în diverse stadii de construcţie. Din cele 13 unităţi funcţionale, 12 au fost investiţii grenfield, iar una a fost cumpărată de la un benzinar particular.

Planul companiei este ca până la sfârşitul anului 2015 să opereze o reţea de 120 de benzinării în România, investiţie totală de 150 milioane de euro. NIS Petrol are deocamdată 1% din piaţa distribuţiei de carburanţi din România, procentaj care ar putea trece de 10% atunci când vor fi deschise toate cele 120 de staţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *