Acasă » Electricitate » Directorul AIEA, Yukiya Amano, a încetat din viaţă

Directorul AIEA, Yukiya Amano, a încetat din viaţă

23 iulie 2019
Electricitate
energynomics

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a încetat din viaţă, a anunţat luni agenţia.

„Secretariatul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică regretă să vă aducă la cunoştinţă cu profundă tristeţe decesul directorului general Yukiya Amano”, se arată în comunicat.

Acesta nu oferă detalii privind circumstanţele morţii. Surse diplomatice citate miercurea trecută de Reuters şi Kyodo au indicat că Amano intenţiona să demisioneze înainte de încheierea actualului său mandat, din cauza unor probleme de sănătate.

Diplomatul Cornel Feruţă este unul din din cei doi candidați nominalizați pentru preluarea poziției de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

În prezent coordonator-şef al AIEA, funcție pe care o ocupă din 2013, Cornel Feruţă este responsabil de coordonarea activităţilor interne şi externe ale Agenţiei.

Amano, diplomat japonez în vârstă de 72 de ani, a fost numit în 2017 pentru un al treilea mandat succesiv de patru ani în fruntea AIEA, mandat care s-ar încheia în mod normal la 30 noiembrie 2021.

Sănătatea lui Yukiya Amano a continuat să se deterioreze vizibil după ce agenţia a anunţat, în septembrie anul trecut, că acesta a fost supus unei proceduri medicale neprecizate care a avut loc în afara Austriei, unde are sediul AIEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *