Acasă » Uncategorized » Creștere masivă a importurilor de gaze în luna mai

Creștere masivă a importurilor de gaze în luna mai

23 iulie 2019
Uncategorized
energynomics

România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 354 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres.

În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh.

Furnizorii de energie ar putea scumpi gazele la toamnă cu 10%

Aceasta după ce, în luna aprilie 2019, cantităţile de gaze importate fuseseră de 100 de ori mai mari decât în aprilie 2018.

Totodată, preţul mediu al gazelor de import în luna mai 2019 a fost de 89 de lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.

OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, astfel că agenţii economici preferă să importe decât să cumpere gaze româneşti.

2 comentarii la „Creștere masivă a importurilor de gaze în luna mai”

  1. Pingback: Furnizorii de energie ar putea scumpi gazele la toamnă cu 10%

  2. Sunt convins ca profesionistii din ME in frunte cu ministru stiu foarte bine ce fac.Ramane sa vedem la iarna cine va avea de castigat,avand in vedere ca odata cu importurile de gaze naturale se fac si importuri majore de energie electrica.Daca aceasta energie electrica importata este inmagazinata in depozite,atunci ANRE va emite un ordin, prin care la iarna populatia va plati jumatate din tariful actual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *