Acasă » Interes general » “Diplomația energetică”, prima carte lansată din trilogia dedicată ambasadorului Mihnea Constantinescu

“Diplomația energetică”, prima carte lansată din trilogia dedicată ambasadorului Mihnea Constantinescu

31 martie 2022
Interes general
energynomics

Asociaţia Ambasador Mihnea Constantinescu şi Asociaţia Emblematic România au lansat, astăzi, cartea “Diplomaţia energetică”, în memoria reputatului ambasador Mihnea Constantinescu, adeptul diversificării surselor de aprovizionare cu energie a României.

Coordonat de Elena Ratcu, volumul “Diplomaţia energetică” este primul din trilogia “Mihnea Constantinescu – Emblematic România”, organizată pe cele trei mari domenii la care fostul ambasador a avut contribuţii importante: diplomaţia energetică, memoria Holocaustului şi diplomaţia.

Luminiţa Odobescu, consilier prezidenţial şi fost ambasador al României la UE, a declarat, în cadrul evenimentului de lansare a cărţii, că lecţia învăţată de la Mihnea Constantinescu a fost că trebuie să lucrăm cu tinerii şi să le împărtăşim experienţa noastră, astfel încât această să fie dusă mai departe.

“Mihnea Constantinescu a crescut generaţii de diplomaţi. De la el am primit primele sfaturi. Împreună am trecut prin multe situaţii de criză, avea stilul său calm de a aborda lucrurile, eleganţă şi ironie, capacitatea de a ne aduna şi de a găsi soluţii. Întotdeauna era cu un pas înainte, ne făcea să gândim pe termen mediu şi lung. Am păstrat toate mesajele de la el. În momente dificile, sfatul său era extrem de util pentru că avea acel calm”, a spus Luminița Odobescu, conform financialintelligence.ro.

Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, a spus: “Mihnea Constantinescu avea viziune energetică. Cu el puteam avea dialog şi înţelegere. Ni se spunea din piaţă: “Ne-am săturat de discursul vostru cu diversificarea mixului energetic, numai asta ştiţi”. Iată că acum se dovedește că Mihnea a avut dreptate – diversificarea rutelor, a surselor, interconectările, reducerea dependenţei de Rusia, o viziune care s-a dovedit foarte bună”.

Elena Popescu a mai spus că se simte lipsa unui specialist de talia lui Mihnea Constantinescu în cadrul instituţiilor statului: “Mihnea nu mai poate fi înlocuit, din păcate, pentru că este nevoie de o persoană care să transmită mesaje foarte clare şi cu conotaţie politică, şi cu viziune strategică. Este greu să ai o persoană care să transmită atât de bine mesajele”.

Mihnea Constantinescu a fost un înalt funcţionar şi diplomat român. Potrivit biografiei de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, Constantinescu a absolvit Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice Bucureşti, obţinând titlul de Doctor la aceeaşi Universitate. Implicarea sa în administraţia publică a început imediat după Revoluţia din 1989, când a obţinut atribuţii importante în aparatul guvernamental.

În Ministerul Afacerilor Externe, a preluat prima funcţie de conducere în anul 1996, devenind Director de cabinet al ministrului afacerilor externe. A contribuit substanţial la succese ale diplomaţiei româneşti, din poziţiile de Director general pentru afaceri politice, Secretar de Stat coordonator, director de cabinet al mai multor premieri români, consilier de stat, ambasador şi reprezentant cu însărcinări speciale pentru securitate energetică.

Pentru meritele sale deosebite a fost promovat de Preşedintele României, în anul 2002, în cel mai înalt grad diplomatic, cel de Ambasador, potrivit Agerpres. Mihnea Constantinescu a decedat în anul 2018, la vârsta de 56 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *