Acasă » Interes general » Dinamica preţului certificatelor de carbon va fi mai lentă, prețul de miercuri – 75 de euro

Dinamica preţului certificatelor de carbon va fi mai lentă, prețul de miercuri – 75 de euro

27 iulie 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Dinamica prețului certificatelor de emisii de carbon în Europa va fi mai lentă în anii următori, fiind estimat ca acesta să ajungă la circa 100 euro până în 2030, consideră cele 210 companii membre ale Asociației Internaționale de Tranzacționare a Emisiilor (IETA), respondente la un sondaj realizat de PwC Marea Britanie. Astfel, companiile se așteaptă la un preț de 85,45 euro/tCO2 între 2022-2025 și de 99,63 euro/tCO2 între 2026-2030. Previziunile sunt optimiste având în vedere evoluția din ultimul an a prețului certificatelor care a înregistrat o creștere de 64%, depășind pentru prima oară în istorie pragul de 90 euro/ tCO2 în februarie 2022.

Prețul certificatului de carbon a atins pe piața spot a pieței EEX 75,6 euro miercuri, în scpdere de la 76,2 euro în ședința precedentă, conform datelor consultate de Energynomics.

”Politicile UE care vizează reducerea importurilor de gaze rusești și accelerarea implementării surselor regenerabile de energie sunt principalii factori care vor  influența evoluția prețului carbonului  până în 2030. În  același timp sondajul a constatat că războiul din Ucraina și preocupările privind securitatea energetică, în actualele condiții, ar putea determina Europa să adopte obiective climatice mai ambițioase. De altfel, anul 2022 este foarte important pentru piața certificatelor de carbon, având în vedere că se apropie  negocierile finale pentru pachetul „Fit for 55”, vor continua discuțiile privind modul de aplicare a angajamentelor privind acordul de la Paris luate în cadrul COP26 (Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice) și se așteaptă evoluții importante în materie de reglementare pe piața voluntară a carbonului”, spune Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC Romania.

Peste jumătate dintre respondenți s-au arătat pesimiști față de progresele înregistrate în transpunerea în acțiuni a angajamentelor de la COP26, declarând că nu s-au înregistrat progrese semnificative. Mai mult, ei consideră insuficient acest acord pentru atingerea obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris.

Pe de altă parte, propunerea UE de înființare a mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM) este considerată o măsură  eficientă pentru protecția UE împotriva riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Cu toate acestea, respondenții au subliniat că riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon ar putea continua să apară pentru industriile orientate spre export, dacă nu se găsește o soluție de reglementare adecvată.

Participanții au manifestat un optimism prudent și în privința rolului pe care îl au noile organisme de guvernanță ale pieței voluntare a carbonului (VCM) pentru îmbunătățirea calității creditelor de carbon. Cererea de credite de carbon pe piața voluntară a înregistrat o creștere semnificativă în 2021, valoarea acestei piețe la nivel mondial depășind pentru prima dată un miliard de dolari. Promisiunile tot mai numeroase ale corporațiilor de asumare a obiectivelor net zero reprezintă un factor-cheie al acestei evoluții. Două treimi dintre respondenții la sondaj consideră că VMC va putea acomoda creșterea necesară pentru a satisface cererea rezultată din angajamentele de tip „net zero” și din promisiunile de reducere a emisiilor până în 2030.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *