Acasă » Electricitate » Dezastrul provocat de vremea rea rețelelor electrice ar putea fi suportat de consumatori

Dezastrul provocat de vremea rea rețelelor electrice ar putea fi suportat de consumatori

29 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Comandamentele companiilor energetice au avut mult de lucru în ultimele zile de chiciură și gheață, însă au reușit să remedieze avariile și să rezolve cazurile gospodăriilor nealimentate în timp-record. Luni la orele 18.00 Ministerul Energiei raporta scăderea numărului consumatorilor nealimentați la 43.000, după ce la orele 10.00 era vorba de 70.000 de puncte de consum – jumătate față de ziua de duminică.

Așadar, avariile au fost în mare parte remediate, după câteva zile intense pentru producătorii și furnizorii de energie. Firmele va trebui să se prezinte cu nota la ANRE, iar instituția va decide ponderea în care pagubele ultimelor zile vor fi suportate în tarife, de către consumatori.

Echipele de intervenție ale E-Distribuție Dobrogea (ENEL) și ale contractorilor lor raportau luni seara peste 150 de stâlpi de joasă tensiune, peste 50 de stâlpi de medie tensiune şi 2 stâlpi de înaltă tensiune rupţi în urma condiţiilor meteorologice deosebite. Totodată, peste 20 de kilometri de reţea de joasă tensiune, peste 20 de kilometri de reţea de medie tensiune şi peste 16 kilometri de reţea de înaltă tensiune trebuie înlocuite.

”Depunerile semnificative de chiciură pe instalaţii precum şi vântul puternic ce a dus la formarea fenomenului de galopaj a reţelelor, copacii încărcaţi cu gheaţă din apropierea liniilor electrice ce au provocat căderi de crengi asupra liniilor electrice din apropiere, precum şi îngreunarea instalaţiilor cu un strat masiv de gheaţă a produs toate aceste defecţiuni majore în instalaţii. Accesul este îngreunat de vizibilitatea redusă din cauza ceţei dense din zonă – până la ora 20:00 fiind valabil codul galben de vreme rea pentru ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri”, spun oficialii Enel.

Cele mai afectate județe, pentru toți furnizorii, conform Ministerului Energiei, au fost București-Ilfov, Călărași, Giurgiu și Ialomița. Au existat 181 de echipe în teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *