Acasă » Regenerabile » Deloitte: România este a doua țară în regiune din perspectiva potențialului de energie verde

Deloitte: România este a doua țară în regiune din perspectiva potențialului de energie verde

13 noiembrie 2023
Regenerabile
energynomics

România ocupă locul al doilea în regiune, după Polonia, din punct de vedere al potențialului de producere a energiei verzi, dar trebuie să accelereze tranziția cu ajutorul mecanismelor de finanțare, a declarat, luni, într-o videoconferință de specialitate, Alexandru Reff, country managing partner al Deloitte România şi Moldova.

„Fundalul pe care se desfăşoară această tranziție este unul ambițios şi ofertant pentru noi, România ocupând al doilea loc din perspectiva potențialului în regiune, după Polonia. Deja în 2022 producția națională de energie a venit în proporție de 43% din surse regenerabile, dintre care 16% eolian şi solar. Dacă raportăm, însă, aceste cifre la țintele pentru 2030 stabilite prin Planul Național integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice, respectiv 55,8% energie regenerabile, din care 35% eolian şi solar, este clar că trebuie să accelerăm tranziția, în principal cu ajutorul mecanismelor de finanțare din cadrul PNRR şi al Fondului de modernizare, adică în total peste 1,5 miliarde de euro nerambursabil, la care se adaugă, desigur, finanțările bancare şi cele de capital”, a menționat Reff, citat de Agerpres.

Potrivit consultantului Deloitte, creşterea ponderii energiei verzi reprezintă o prioritate atât pentru țările care au instituit scheme generoase de sprijin financiar, cât şi pentru companii.

„Energia din surse regenerabile poate juca un rol central atât în cadrul eforturilor de decarbonare şi ar putea contribui decisiv la asigurarea securității energetice a României şi a Europei. Este de aceea lesne de înțeles de ce creşterea ponderii energiei verzi este o prioritate atât pentru state care au instituit scheme generoase de sprijin financiar, cât şi pentru companii care văd în reorientare a spre astfel de surse de energie atât o modalitate de atingere țintelor de sustenabilitate, cât şi o formă de gestionare a unor costuri mari şi impredictibile, gestionare de care poate să depindă însăşi viabilitatea afacerilor respective. De altfel, din studiul realizat anul acesta de Deloitte, cu privire la economia circulară din România, reiese că obținerea energiei din surse regenerabile conduce detaşat în topul direcțiilor în care companiile investesc în transformarea sustenabilă a afacerilor”, a afirmat Alexandru Reff.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *