Acasă » Electricitate » Delgaz Grid – investiții de peste 2,9 mld. lei pentru modernizarea rețelelor de energie electrică

Delgaz Grid – investiții de peste 2,9 mld. lei pentru modernizarea rețelelor de energie electrică

12 martie 2021
Distribuţie
energynomics

Compania Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România, a investit peste 2,9 miliarde lei (682 milioane euro) începând din anul 2005, pentru modernizarea sistemului de distribuție a energiei electrice din cele șase județe din Moldova în care activează (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui).

Una dintre prioritățile companiei este automatizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice prin montarea de echipamente telecomandate în stații și posturi de transformare, în rețelele de medie tensiune și integrarea acestora în SCADA (achiziție de date, comandă și control de la distanță), a transmis compania.

Din cele 134 stații de transformare pe care le operează compania, 122 au fost modernizate și integrate (total sau parțial) în SCADA. La sfârșitul anului trecut a fost finalizat un program de circa 12,5 milioane lei, derulat pe doi ani, ce a vizat modernizarea și integrarea în SCADA a 13 staţii de transformare.

“Rezultatele investițiilor sunt vizibile, calitatea serviciului de distribuție de energie electrică, în special asigurarea continuității serviciului, s-a îmbunătățit permanent. În acest an am alocat pentru segmentul de electricitate un buget record de investiții, de 387 milioane lei, cu 38% mai mult decât în anul precedent”, a declarat Csulak Ferenc, directorul general al Delgaz Grid.

Automatizarea sistemului de distribuție a inclus circa 1.380 de echipamente telecomandate (separatoare telecomandate și reclosere) montate în rețelele aeriene de medie tensiune și integrate în SCADA.

Pentru perioada 2021-2023 Delgaz Grid a pregătit investiții de circa 7 milioane lei pentru montarea a încă 150 de echipamente telecomandate pentru automatizarea rețelelor aeriene de medie tensiune și investiții de circa 53,5 milioane lei pentru automatizarea rețelelor subterane de medie tensiune din mediul urban, prin modernizarea și integrarea în SCADA a 194 posturi de transformare.

Până la finalul anului 2020 au fost instalate deja la consumatori din peste 750 de localități din Moldova, prin programe de investiţii succesive, circa 327.000 de contoare inteligente. Cele mai multe unități au fost montate în județele Bacău și Neamț, unde circa 64%, respectiv 44% dintre clienți beneficiază de contorizare inteligentă.

Pentru perioada 2021-2028 ţinta companiei este montarea a încă 387.000 de contoare. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienți reprezentând 45% din totalul clienților racordați la rețeaua de electricitate a companiei vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul lui 2028.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *