Acasă » Electricitate » Delgaz Grid finalizează modernizarea a cinci stații de transformare din Vaslui

Delgaz Grid finalizează modernizarea a cinci stații de transformare din Vaslui

15 ianuarie 2024
Electricitate
energynomics

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, finalizează un proiect de investiții finanțat din fonduri europene prin care stațiile de transformare Huși, Stănilești, Vetrișoaia, Fălciu, Murgeni au fost modernizate prin înlocuirea unor echipamente de înaltă şi medie tensiune. De asemenea, au fost create condițiile necesare pentru integrarea în SCADA (control şi achiziție de date la distanță) a celor cinci stații de transformare.

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1: Creşterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă,biogaz, geotermal) -distribuție.

Valoarea totală a proiectului este de 37,2 milioane lei din, care 23 milioane de lei din FEDR, 4 milioane de lei din Bugetul Național și 10,2 milioane de lei contribuția Delgaz Grid.

Lucrările s-au derulat în perioada 21.08.2019 – 31.12.2023  şi au ca obiectiv principal creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuție.

În acelaşi timp, calitatea serviciului de distribuție va fi îmbunătățită pentru peste 40.000 de clienți care sunt alimentați din stațiile incluse în proiect.

În contextul tranziției energetice, rețelele de energie trebuie să devină tot mai inteligente pentru a integra cât mai multă energie din surse regenerabile. Practic, rețelele electrice reprezintă coloana vertebrală a tranziției către energia verde.

Delgaz Grid, ca operator de sisteme de distribuție, are un rol important de jucat în menținerea echilibrului viitor în rețele, în special la nivel local. Acest proiect se înscrie în strategia companiei de dezvoltare a unei rețele inteligente care să fie capabile să preia și să transporte energie din surse multiple și distribuite pe scară largă, de exemplu, turbine eoliene, sisteme de energie solară concentrată, panouri fotovoltaice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *