Acasă » Electricitate » De Ziua Luminii, ARI a lansat noua ediție a Modelului de specificații pentru controlul iluminatului stradal

De Ziua Luminii, ARI a lansat noua ediție a Modelului de specificații pentru controlul iluminatului stradal

17 mai 2023
Electricitate
energynomics

Asociația Română pentru Iluminat a marcat Ziua Internațională a Luminii (16 mai) printr-o reuniune la care au participat peste 50 de experți și iubitori ai iluminatului. Cu acest prilej, ARI a anunțat lansarea celei mai noi ediții a Modelului de specificații pentru controlul iluminatului stradal.

Față de o primă versiune publicată în 2017, noul document include o serie de actualizări domenii semnificative, inclusiv termeni și definiții, standarde interne și internaționale care reflectă noi caracteristici tehnice disponibile acum (de exemplu, capacități de gestionare a activelor în cadrul DALI-2). Au fost adăugate și actualizate anexele tehnice returnabile în format Excel, precum și o anexă de stabilire a prețurilor, de asemenea în format Excel.

Au fost eliminate secțiunile legate de achiziționarea altor dispozitive referitoare la conceptul de oraș inteligent. În opinia autorilor, “acestea distrag atenția de la scopul principal al specificației și ar necesita o analiză detaliată separată pentru a fi abordată în mod adecvat”. Documentul a fost tradus, adaptat și actualizat de către Bogdan Lupu, Dan Vătăjelu, Andreea Năsturel și George Zaharia, pornind de la modelul elaborat de Institutul de Inginerie a Lucrărilor Publice Australia (IPWEA), cu permisiunea instituției.

Modelul de specificații pentru controlul iluminatului stradal poate fi descărcat de AICI.

Documentul se adresează autorităților publice (departamentele de achiziții și personalul tehnic), precum și firmelor de consultanță și proiectare, pentru a simplifica accelerarea adoptării sistemelor de control inteligente conectate pentru iluminatul public. Modelul de specificații oferă un șablon informativ, structurat, care se concentrează pe aspectele tehnice pentru ca autoritățile locale, principalele autorități rutiere și operatorii de servicii de iluminat să își pregătească propriile specificații personalizate în cadrul unei achiziții structurate, fie ca o cerere de propunere (RFP), o cerere de ofertă (RFQ) sau ca o cerere de participare la licitație (RFT).

Odată cu avansul din ultimii ani, LED-urile și sistemele de control inteligente oferă numeroase caracteristici și avantaje care îmbunătățesc amenajarea, mediul, siguranța și rezultatele financiare în orașe.

Avantaje

  1. Menținerea eficientă a infrastructurii de importanță strategică (iluminatul public) prin tehnici computerizate de gestionare a activelor
  2. Adaptarea nivelurilor de iluminare, prin capacitatea de a facilita iluminarea adaptivă, la cerințele precise ale proiectului, astfel încât excesul de lumină să fie redus și orice efecte dăunătoare sau nedorite să fie reduse
  3. Reducerea consumul de energie electrică în momentele în care este necesară mai puțină lumină
  4. Măsurarea cu precizie a energiei electrice consumată pentru a surprinde beneficiile nivelurilor de iluminare adaptate, ale dimmingului, reducerii consumului în vârfuri de sarcină și în cele influențate de tranzitul către și de la locul de muncă (navetă)
  5. Furnizarea unei infrastructuri de rețea pentru senzori și dispozitive inteligente pentru a îmbunătăți nivelul de trai și reziliența comunității

În același timp, orice iluminare artificială pe timp de noapte introduce efecte umane și ecologice cu potențial negativ. O proiectare bună a sistemului de iluminat și utilizarea unor sisteme de control și comandă inteligente pot gestiona și reduce acest impact.

Este nevoie deci de inclusiv sfaturi de specialitate în proiectarea iluminatului (de exemplu, un specialist certificat European Lighting Expert (ELE), un specialist recunoscut in iluminat sau echivalent) și recomandări ecologice de specialitate,

Pentru a ține cont de toate acestea și pentru a maximiza beneficiile expuse mai sus este nevoie de noi niveluri de complexitate în procesul de specificații și achiziții, elemente cu care piața nu este familiarizată. Astfel se justifică nevoia apariției unui model de document de specificații orientativ care să contribuie la realizarea celor mai bune practice în domeniu.

Modelul de specificații pentru controlul iluminatului stradal poate fi descărcat de AICI.

Ziua Internațională a Luminii este o sărbătoare anuală care celebrează lumina și rolul crucial pe care lumina îl joacă în știință, cultură și artă, este o zi în care ne gândim la importanța tehnologiilor ușoare și potențialul acestora de a rezolva provocările globale în domenii precum energia, educația, agricultura și sănătatea.

 

Photo by Adrian Dascal on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *