Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Premierul britanic insistă asupra beneficiilor promise de gazele de şist

Premierul britanic insistă asupra beneficiilor promise de gazele de şist

energynomics

Marea Britanie ar face „o mare eroare” să nu reflecteze în mod serios la exploatarea gazelor de şist, în condiţii care să nu afecteze mediul”, a declarat joi premierul britanic David Cameron. „Cred că am face o mare eroare ca naţiune, dacă nu am reflecta cu seriozitate la modalitatea de a încuraja fracturarea hidraulică şi perspectiva tarifelor mai mici aici în Marea Britanie”, a subliniat primul ministru conservator, în timpul unei deplasări la Darwen, în nordul ţării.

Fracturarea hidraulică constă în crearea de fisuri subterane prin injectarea unui amestec de apă, nisip şi produse chimice la o presiune înaltă, pentru a stimula eliberarea gazului natural. Procedeul este considerat poluant de către mulți ecologişti şi a fost interzis în Franţa, deși se aplică pe scară largă în Statele Unite ale Americii.

Bani pentru comunitățile locale

„În Statele Unite, cheltuielile energetice ale companiilor şi tariful la gaze au fost reduse la jumătate. Sunt companii care acum revin în SUA, după ce se mutaseră în Mexic sau în alte părţi”, a afirmat David Cameron, al cărui guvern a propus recent instituirea unui regim fiscal foarte avantajos pentru comunitățile locale unde au loc operațiuni de extracţie a gazelor de şist.

Pentru a încuraja dezvoltarea masivă a acestei resurse, autoritățile locale ar putea primi 100.000 de lire sterline pentru fiecare puț forat și 1% din veniturile din producție, dacă puțul se dovedește viabil din punct de vedere comercial. Calculele făcute de o asociație a companiilor de profil din Marea Britanie arată că pentru fiecare puț săpat, comunitatea locală ar putea beneficia de 5, până la 10 milioane de lire sterline, într-un interval de 10 ani.

Reguli clare pentru protecția mediului

„Anul trecut s-au săpat 100 de puţuri de gaze de şist în toată Uniunea Europeană, faţă de 10.000 în SUA. UE deţine echivalentul a circa două-treimi din rezervele SUA de gaze de şist şi trecem pe lângă o bună oportunitate”, a adăugat Cameron, cu şase zile înainte de începerea, la Balcome, în sudul Angliei, a forajelor de exploatare, acţiune care a fost prilejuit manifestaţii ale opozanţilor şi ecologiştilor.
Cameron a dat asigurări că în ţară nu se va face nimic, dacă mediul înconjurător nu va fi protejat. „Nu se pune problema să avem cutremure de pământ sau flăcări ieşind din robinete. Vor exista reguli foarte clare ce vor trebui respectate şi permise, înainte de a putea începe forajele”, a spus Cameron.

În România, gazele de șist au atras deja câteva mari companii americane. În urmă cu o lună, Chevron a obținut acordul Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui pentru putea amplasa sonde de foraj de explorare în cele trei zone deținute în concesiune în județ: Băcești, Găgești și Pungești. Operațiunile sunt programate să înceapă în această toamnă și vor fi realizate de compania Dafora, liderul pieței de foraj din România. Dafora a semnat cu Chevron un contract pe o perioadă de patru ani, cu o valoare estimată la 10,38 milioane de dolari pentru servicii de foraj on-shore în zona de est a Bârladului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *